Ο Κέρι προειδοποιεί την Κίνα για τις κινήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα – Η απάντηση του Πεκίνου

Keri

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι η χώρα του θα θεωρήσει “προκλητική και αποσταθεροποιητική ενέργεια” οποιαδήποτε κινεζική κήρυξη ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα.

“Θα θεωρήσουμε μια ADIZ ( ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας)… πάνω από τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας προκλητική και αποσταθεροποιητική ενέργεια, η οποία αυτομάτως θα αυξήσει τις εντάσεις και θα θέσει εν αμφιβόλω τη δέσμευση της Κίνας να διευθετεί μέσω της διπλωματίας τις εδαφικές διαφορές στη Νότια Σινική Θάλασσα”, προειδοποίησε ο Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στο Ουλάν Μπατάρ της Μογγολίας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. “Είναι σημαντικό καμία χώρα να μην λαμβάνει μονομερή μέτρα για την στρατιωτικοποίηση της περιοχής”, πρόσθεσε.
“Γι ‘αυτό καλούμε την Κίνα να μην κινείται μονομερώς με τρόπους που είναι προκλητικοί”, τόνισε.

Ο Κέρι θα επισκεφθεί την Κίνα μετά τη Μογγολία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε σχέση με την προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας για τις διεκδικήσεις της στη Νότια Σινική Θάλασσα, μπορεί να ωθήσει το Πεκίνο να κηρύξει ζώνη αεράμυνας, όπως έκανε το 2013 πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την Κίνα όταν κήρυξε ζώνη αεράμυνας πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.
Η Κίνα ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει ότι σχεδιάζει να κηρύξει μια τέτοια ζώνη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας, μέσω της οποίας περνούν κάθε χρόνο πλοία με εμπορεύματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πραγματοποιεί εκτεταμένες οικοδομικές δραστηριότητες σε νησιά και υφάλους που ελέγχει.

Γειτονικές της χώρες όπως το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ διεκδικούν επίσης τμήματα της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

Κατά τη διάρκεια του Shangri-La Dialogue, της ετήσιας συνάντησης για την ασφάλεια στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Άμυνας της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη, ο Κινέζος ναύαρχος Σουν Τζιανγκουό σημείωσε πως η χώρα του δεν δημιουργεί προβλήματα, ούτε όμως φοβάται τα προβλήματα και πρόσθεσε:

«Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική μας στη Νότια Σινική Θάλασσα δεν έχει αλλάξει. Η Κίνα έχει τη σοφία και την υπομονή που απαιτούνται για να επιλύει τις διαφορές μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε επίσης ότι και οι άλλες χώρες τις οποίες αφορά το θέμα έχουν την ίδια σοφία και την ίδια υπομονή για να βαδίσουν μαζί με την Κίνα στο δρόμο της ειρήνης. Οι χώρες που δεν εμπλέκονται άμεσα δεν επιτρέπεται να σαμποτάρουν για ιδιοτελή οφέλη τον δρόμο μας της ειρήνης».

 

SHARE