Ο Α. Τσίπρας “βοηθά” τον Α. Σαμαρά στη διαπραγμάτευση για το χρέος

Untitled

Οι Ευρωπαίοι μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια κατά τις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε ο αξιωματούχος, με γνώση των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το Bloomberg εκτιμά ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτώντας χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ηγέτες της Ε.Ε. επιδιώκουν να προωθήσουν τα επιχειρήματά τους για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη, μετά το μήνυμα κατά της λιτότητας που έστειλαν οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι στις ευρωεκλογές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που κέρδισε στις ευρωεκλογές, και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που βγήκε χαμένος από την εκλογική αναμέτρηση, βασίστηκαν στα αποτελέσματα για να πιέσουν για την αναθεώρηση του γερμανικού μοντέλου μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού που εφαρμόζεται από το ξέσπασμα της κρίσης, πριν από τέσσερα χρόνια και πλέον.

Καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται για το αποψινό δείπνο τους στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, δημιουργείται η δυναμική για χαλαρότερους δημοσιονομικούς κανόνες, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι με την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη να βρίσκεται σε κίνδυνο, οι πολιτικοί ηγέτες ενίσχυσαν τις αξιώσεις τους για μεγαλύτερη ανοχή στις δημόσιες δαπάνες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

SHARE