Οσμή σκανδάλου για τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου!

Σε βαριές κατηγορίες ότι η έρευνα για προμήθειες δεκάδων χιλιάδων ακατάλληλων πασάλων από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (δηλαδή της κυπριακής ΔΕΗ) παραμένει «λειψή» στα συρτάρια της Αστυνομίας , επειδή ο προϊστάμενος της υπουργός, Ιωνάς Νικολάου, ήταν δικηγόρος της ελληνικής εταιρίας που τους πούλησε στην ΑΗΚ, κατά την επίμαχη περίοδο, προχώρησε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της χθες, η κυπριακή εφημερίδα «ΧΑΡΑΥΓΗ».

Όπως μάλιστα σημειώνει η εφημερίδα, ο κ. Νικολάου, που πριν αναλάβει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ελληνικής εταιρίας BEΞ Δράμας (σ.σ. μετονομάστηκε σε KNC AE) εναντίον της ΑΗΚ, είχε διατελέσει και… αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας, ως αρμόδιος σήμερα υπουργός, να είχε διορίσει ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα, με όρους εντολής να διερευνήσει σε βάθος την όλη υπόθεση.

Αντί αυτού, αναφέρει, «Οι αστυνομικές έρευνες δεν προχώρησαν και αφέθηκε το θέμα να πέσει στα «μαλακά», γεγονός που ανάγκασε τη Νομική Υπηρεσία με επιστολή της, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2015, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά, να ζητά ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την εξέλιξη των ανακρίσεων και πότε θα ολοκληρωθούν»!

«Το θέμα», καταλήγει το δημοσίευμα, «αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη (σ.σ. αύριο) ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, αφού από τα γεγονότα φαίνεται ότι δεν έγιναν σε βάθος έρευνες που να καλύπτουν όλα τα στάδια προκήρυξης και κατακύρωσης της προσφοράς, αλλά και την αλληλογραφία που υπήρξε μεταξύ των δικηγόρων ΑΗΚ και ΒΕΞ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε».

Η υπόθεση, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον αφενός διότι ο κ. Νικολάου, το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται, με επιστολή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να «εγκαλεί» απροκάλυπτατην… ελληνική Δικαιοσύνη για τον τρόπο που λειτουργεί στην υπόθεση Βγενόπουλου, αλλά και να προχωρά σε… «παροτρύνσεις» προς τον Έλληνα υπουργό, προκειμένου να διασφαλιστεί «η ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

Κι αφετέρου διότι στην υπόθεση της ΑΗΚ, εμπλέκεται και πολιτικό πρόσωπο από την Ελλάδα, καθώς ιδρυτής και βασικός μέτοχος της ελληνικής εταιρίας KNC AE, (η πρώην συνεταιριστική ΒΕΞ Δράμας) εμφανίζεται να είναι ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος έχει διατελέσει πρόεδρος του τοπικού Επιμελητηρίου επί σειρά ετών, εκλέχθηκε το 2010 Δήμαρχος Δράμας κι εν συνεχεία εκλέχθηκε Βουλευτής με το «Ποτάμι», από τις τάξεις του οποίου ανακοίνωσε την αποχώρηση του, τον Ιανουάριο του 2016.

Στο διάστημα 2011-2015 μάλιστα, στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της συγκεκριμένης εταιρίας τοποθετήθηκε ο υιός του Νικόλαος, μόλις 23 χρονών φοιτητής τότε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Στο δημοσίευμα της η «ΧΑΡΑΥΓΗ» αναφέρει ακόμη, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Στα συρτάρια του Αρχηγείου Αστυνομίας παραμένει η διερεύνηση του σκανδάλου με τους ακατάλληλους πασσάλους που προμηθεύτηκε η Αρχή Ηλεκτρισμού από την ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας). Η όλη κωλυσιεργία που παρατηρείται για αντικειμενική και σε βάθος αστυνομική διερεύνηση εγείρει σοβαρό θέμα πολιτικής τάξης για τον αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο της Αστυνομίας, Ιωνά Νικολάου, ο οποίος την επίμαχη χρονική περίοδο του σκανδάλου των ακατάλληλων πασσάλων υπήρξε ο δικηγόρος της εταιρείας ΒΕΞ Δράμας, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών».

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2004-2005 και εκτείνεται μέχρι και το 2008, χρονική περίοδο κατά την οποία η ελληνική εταιρεία Κ.Ν-C. ΑΕ προμήθευσε την ΑΗΚ με περίπου 33 χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι αποδείχθηκαν ακατάλληλοι.

Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2004 με την προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΗΚ. Τότε είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες, μία από τη Σουηδία και η ελληνική. Αρχικά η ΑΗΚ αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία από τη Σουηδία, όμως η απόφαση ανατράπηκε όταν η ΒΕΞ προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών με νομικό σύμβουλο τον Ιωνά Νικολάου (υπήρξε και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ από το 1998-2001). Σημειώνουμε, επίσης, ότι στην επίμαχη αυτή χρονική περίοδο που κατακυρώθηκε η προσφορά από το ΔΣ της ΑΗΚ και δεν επαναπροκηρύχθηκε, αντιπρόεδρος της ΑΗΚ ήταν ο νυν Δήμαρχος Λάρνακας, Α. Λουρουτζιάτης.

Με το σκάνδαλο των ακατάλληλων πασσάλων, το δημόσιο έχει ζημιώσει πέραν των €10 εκατ. Εκ των υστερών διατάχθηκε και έγινε διοικητική έρευνα από τον τέως διευθυντή της ΑΗΚ, ο οποίος παρέδωσε τα ευρήματα της έκθεσής του στο ΔΣ της ΑΗΚ και στον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ διαβιβάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2014 και στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας για διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα.

Οι αστυνομικές έρευνες δεν προχώρησαν και αφέθηκε το θέμα να πέσει στα «μαλακά», γεγονός που ανάγκασε τη Νομική Υπηρεσία με επιστολή της, με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2015, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά, να ζητά ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την εξέλιξη των ανακρίσεων και πότε θα ολοκληρωθούν.

Σύμφωνα με τα γεγονότα και δεδομένου ότι ο νυν πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας, κ. Ιωνάς Νικολάου, ως δικηγόρος υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της ΒΕΞ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. εναντίον της ΑΗΚ, θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας να είχε διοριστεί ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα με όρους εντολής να διερευνήσει σε βάθος και σφαιρικά την όλη αυτή υπόθεση.

Εξάλλου, οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί της ΑΗΚ επέδειξαν εγκληματική ολιγωρία, με αποτέλεσμα να μην κατασχεθεί από την ΑΗΚ η εγγυητική που είχε καταθέσει η προμηθεύτρια εταιρεία. Η παράδοση των πασσάλων έγινε σε 9 παραλαβές από τον Οκτώβριο 2005 μέχρι τον Μάιο 2008. Το συμβόλαιο προέβλεπεεγγύηση 18 μηνών. Η εγγυητική πιστής εκτέλεσης είχε ισχύ μέχρι 30 Νοεμβρίου 2009. Ωστόσο, στη συνέχεια η ΑΗΚ απελευθέρωσε την εγγυητική αφήνοντας μόνο €30.000, οι οποίες διαγράφηκαν και αυτές το 2009, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της εγγυητικής, ενώ στο μεταξύ είχε εκδηλωθεί το πρόβλημα με τους πασσάλους. Με την παραλαβή των πρώτων φορτίων, το 2006, το Τμήμα Προσφορών της ΑΗΚ φέρεται να ενημερώθηκε γραπτώς (2 επιστολές) από λειτουργό του οργανισμού ότι οι πάσσαλοι ήταν ελαττωματικοί.

Στην έκθεσή του, ο τέως Γ.Δ. ΑΗΚ Δρ Στέλιος Στυλιανού, σημειώνει ότι «έγιναν σοβαρά λάθη στη διαχείριση του συμβολαίου και ελέγχου των πασσάλων» και ότι η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στη Διεύθυνση Προμηθειών. Καταγράφεται η διαπίστωση ότι χωρίς την έγκριση αρμόδιας υπηρεσιακής επιτροπής, υπήρξε χαλάρωση στη διαδικασία ελέγχου, ακυρώνοντας στην ουσία την επιθεώρηση των μαύρων πασσάλων. Ο κ. Στυλιανού αναφέρεται σε διοικητικές και πειθαρχικές ευθύνες με την εμπλοκή συγκεκριμένων πρώην και νυν υπαλλήλων της ΑΗΚ, ενώ εισηγείται και «τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαδικασία αξιολόγησης και κατακύρωσης του διαγωνισμού», η οποία να σημειώσουμε δεν έγινε ποτέ».

 

Πηγή: www.euro2day.gr

SHARE