Ορίζοντας ανόδου για το Χρηματιστήριο – Οι τραπεζικές μετοχές στο επίκεντρο

xa anodos2Ανοδικός είναι ο ορίζοντας για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, εφόσον υλοποιηθεί το θετικό σενάριο και ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές. 

Τα οφέλη από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλαπλά, καθώς θα εκταμιευθούν άμεσα οι δόσεις σε καθυστέρηση, θα επανέλθει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, ενώ αναμένονται και αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι συνέπειες θα είναι σημαντικές για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα άρει την αβεβαιότητα και θα οδηγήσει σε ενίσχυση των επενδύσεων.

Στο επίκεντρο αυτής της προοπτικής ανόδου για το χρηματιστήριο της Αθήνας, αναμένεται να βρεθούν οι τραπεζικές μετοχές.

Σημειώνεται ότι ο Μάρτιος ήταν ο πρώτος θετικός μήνας για την αγορά, μετά από ένα αρνητικό σερί τεσσάρων μηνών. Υπό το θετικό σενάριο, η αγορά αναμένεται να φτάσει έως τις 585 μονάδες, με επόμενο στόχο το σπάσιμο των 600 μονάδων, έως τις 620 μονάδες.

Ωστόσο οι αναλυτές υπογραμμίζουν τους κινδύνους που απορρέουν κυρίως από το πολιτικό ρίσκο, με φόντο τη μεγάλη ένταση για τη διαπλοκή, αλλά και την προσφυγική κρίση.

Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές 

Η Axia Ventures σε έκθεσή της  αναπροσαρμόζει τις εκτιμήσεις της για τις τράπεζες.

Οπως εκτιμά, η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους καταθέσεων, των λειτουργικών δαπανών, της ροής νέων κόκκινων δανείων (εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα είναι λιγότερα έναντι του δ’ τριμήνου του 2015) αλλά και η περαιτέρω μείωση της εξάρτησης από τον ELA θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν σε κερδοφορία εντός του έτους.

Η Axia σημειώνει ότι κορυφαία επιλογή της από τον κλάδο είναι ο τίτλος της Alpha Bank δίνοντας σύσταση buy με τιμή -στόχο τα 3,10 ευρώ.

Για τη Eurobank δίνει τιμή στόχο το 1,65 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς, το 0,40 ευρώ και για την ΕΤΕ το 0,35 ευρώ.

Αν και το τελευταίο διάστημα οι τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών έχουν ανακτήσει σημαντικό μέρος των απωλειών, εξακολουθούν να χάνουν σχεδόν 30% από την αρχή του έτους, σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup.

Οι μετοχές τους διαπραγματεύονται με 0,2-0,3Χ με βάση τις εκτιμήσεις P / TB του 2016.  Ο τομέας θα μπορούσε να διπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδα, αν υπάρχει εμφανής οικονομική ανάκαμψη, εκτιμά η Citigroup.

Ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την πολιτική προοπτική και τους υψηλούς κινδύνους εκτέλεσης του προγράμματος αναδιάρθρωσης για να μειωθεί το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η Πειραιώς διαπραγματεύεται με το μεγαλύτερο discount σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες.

Σύσταση outperform για Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς δίνει η Alpha Finance σε έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο μετά και τα αποτελέσματα τριμήνου, καθώς βλέπει μεγάλα περιθώρια ανόδου των μετοχών.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο στο 1,45 ευρώ για τη Eurobank, 0,45 ευρώ για την Πειραιώς και 0,40 ευρώ για την Εθνική.

Ο ρόλος της θετικής αξιολόγησης

Η Axia υπογραμμίζει ότι η ειδησεογραφία από το μέτωπο της αξιολόγησης θα αποτελεί οδηγό για το επόμενο διάστημα, ενώ μια επιτυχής ολοκλήρωσή της θα οδηγήσει σε εκταμίευση καθυστερημένων δόσεων, επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, σε πιθανές αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης, πιθανότατα θα οδηγήσει σε συμμετοχή της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ και θα ξεκλειδώσει τις συζητήσεις για το χρέος.Επίσης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μείωση του ρίσκου, προκαλώντας re-rating της ελληνικής αγοράς.

 

SHARE