Ολάντ: Θέμα ημερών ή ωρών η επίτευξη συμφωνίας

olant_170938360

Ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο ΟΟΣΑ στο Παρίσι εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι η πολυαναμενόμενη συμφωνία μπορεί να είναι λίγες ημέρες ή ώρες μακριά προσθέτοντας πως: “Δεν πρέπει να ζητάς πάρα πολλά από την Ελλάδα ώστε να μην πνιγεί η ανάπτυξη αλλά δεν γίνεται να ζητά και πολύ λίγα γιατί αυτό θα έχει συνέπειες για την Ευρωζώνη”

Νωρίτερα και η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να δηλώσει ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες των ηγετών της Ευρωζώνης αλλά και των τριών θεσμών για να υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Εργαζόμαστε εντατικά με την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος».

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία αναμένεται να παραβρεθούν ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθεί πληρωμή 300 εκατ. προς το ΔΝΤ, και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης διαμηνύουν ότι δεν θα πληρωθεί το Ταμείο εάν δεν διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα.

Σόιμπλε: Υπάρχει ακόμα δρόμος

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. Η πρώτη εντύπωση από τη λίστα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι συνομιλίες δεν θα ολοκληρωθούν σύντομα, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters. Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Ελλάδας δεν δικαιολογούν αισιοδοξία για την πρόοδο.

Ειδικότερα παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τις οποίες δεν μοιράζεται την αισιοδοξία της Ελλάδας για συμφωνία. Ανέφερε πως η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί αφότου είδε τις τελευταίες προτάσεις της Αθήνας.

«Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι επί της ουσίας έχει αλλάξει κάτι αποφασιστικά», τόνισε από το Βερολίνο.

Νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλάνησε τους ψηφοφόρους στις τελευταίες εκλογές, υποσχόμενος ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Γερμανία: Βάση διαπραγμάτευσης η πρόταση των θεσμών

Η πρόταση των τριών θεσμών θα είναι για μας η σημαντική βάση διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη δει το ελληνικό κείμενο.

«Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος», πρόσθεσε. Ακόμα σημείωσε ότι το Βερολίνο εξεπλάγη από την ελληνική πρόταση, καθώς «περιμέναμε εδώ και μήνες συγκεκριμένες και λεπτομερείς ελληνικές θέσεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τώρα λέγεται ότι έχουν έρθει, συνέχισε και τόνισε: «Δεν μπορώ εδώ να σχολιάσω κάτι που δεν διαθέτω. Εάν, όμως, λάβω υπόψη το τι υπάρχει από σχόλια, περιγραφές, σχόλια από την Αθήνα από κυβερνητικές πηγές, τότε έχω την εντύπωση ότι αυτή η λίστα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία λύση του προβλήματος.

Αλλά αυτό δεν είναι και τόσο σημαντικό, διότι γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα – λόγω του ότι η Ελλάδα εδώ και μήνες δεν παρουσίαζε τίποτα – οι τρεις θεσμοί συνεννοήθηκαν να υποβάλουν μια δική τους πρόταση. Αυτές οι συζητήσεις διεξάγονται και αυτή η πρόταση των τρεις θεσμών θα είναι για εμάς η σημαντική βάση των συζητήσεων».

 

 

SHARE