Οι τράπεζες, η «επανάσταση», η Λαγκάρντ και … το κούρεμα του γαμπρού

 

ΑΠΟ ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΑΓΩΝΙΑ. ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΑΓΩΝΙΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP  και τη δόση. Αυτή την εβδομάδα, , θα αγωνιούμε  για το αν, πως και με τι συνέπειες στις τράπεζες, τους μετόχους τους και τις μετοχές στο ταμπλώ, θα έχει η επαναγορά των ομολόγων.

ΗΔΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ…ΜΑΤΣ ΑΡΧΙΣΕ , με τον ΟΔΔΗΧ να έχει τον πρώτο λόγο…Νομίζει κανείς πως τελειώνουμε με αυτό; Λάθος!  Μέχρι την άλλη Παρασκευή, θα πρέπει λογικά να έχουν αποφασίσει και οι τραπεζίτες, αφού δουν  «τι παίζει»… Και η απόφαση θα είναι κοινή, όλων μαζί.

Ο ΓΡΑΦΩΝ,  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ…ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ , αλλά οφείλει να σας πει πως όταν το κράτος λέει «πατριωτικό καθήκον», για να απαντήσεις «άστ’ τα σάπια» θα πρέπει να έχεις πλάτες. Και το κυριότερο, λεφτά!. Πρόβλεψη: Με μια – δυο ¨διευκολύνσεις», όπως για παράδειγμα η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, οι τράπεζες θα πάρουν μέρος κανονικά στην επαναγορά. Μακάρι να μη χρειαστεί για όλο το ύψος των ομολόγων που κατέχουν.

ΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ για τη συμμετοχή των τραπεζών, πέραν των… εθνικο-πατριωτικών λόγων, είναι αυτό που αναφέρεται στο «συμφέρον» τους. Υποβάλλουμε το εξής ερώτημα: ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ αν αποτύχει η επαναγορά;

ΚΑΤ’ ΑΡΧΗ, … ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ από την κυρία Λαγκάρντ, η οποία είπε και ξαναείπε, ότι χωρίς  την επαναγορά που θα μειώσει το χρέος, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει να δώσει στην Ελλάδα το μέρος της δόσης που του αναλογεί. Και κατά δεύτερο, αν αποτύχει η επαναγορά– και εδώ είναι «το συμφέρον» των τραπεζών που σας είπαμε  παραπάνω

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ που έχουν τώρα οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ και ακόμα παρακάτω. Αυτός είναι ο λόγος που οδηγεί στην άποψη , ότι καλή, σωστή και απόλυτα δικαιολογημένη η άρνηση των τραπεζών  για συμμετοχή, αλλά… υπάρχει το «αλλά»,  που τα φέρνει όλα εκεί που το κράτος επιθυμεί και το συμφέρει.

ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ, κράτος χωρίς ιδιωτικές τράπεζες υπάρχει. Το ζήσαμε επί τόσες δεκαετίες.  Αλλά ιδιωτικές τράπεζες χωρίς λεφτά και χωρίς κράτος  (ή με κράτος χρεωμένο) δεν υπάρχουν… Τόσο απλά! Επανάσταση τέλος! Μέσα τα κεφάλια … και τα κεφάλαια…

ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ της κυρίας Λαγκάρντ από το EUROGROUP  της Δευτέρας, Να πάει να κάνει τι; Να ξαναδεί τον Σόιμπλε  να προσπαθεί να της βαφτίσει το κρέας … ψάρι, προκειμένου να μην εκτεθεί στους ψηφοφόρους του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος; Ή μήπως να ξαναδεί όλους αυτούς τους υπουργούς  και τους καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών που νόμισαν πως «καθάρισαν» με την Ελλάδα και τα προβλήματα του Ευρωπαϊκού Νότου;

Η ΚΡΙΣΤΙΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ στο Eurogroup, όταν το… κομμωτήριο της Ευρωζώνης αποφασίσει να σοβαρευτεί και να προμηθευτεί… μηχανές για ψιλό κούρεμα! Είπαμε το περασμένο Σάββατο  – και επιμένουμε – ότι  η ΛΑΓΚΑΡΝΤ  θέλει να πάει το χρέος όσο πιο κοντά στο 120% γίνεται , προκειμένου να βάλει την υπογραφή της και να μην εκτεθεί σε άλλα, μεγάλα μέλη του Ταμείου, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία που διαφωνούν έντονα με τις «σπατάλες πόρων του Ταμείου» για την …καλομαθημένη Ευρώπη.  Αντίθετα, ο  ΣΟΙΜΠΛΕ θέλει με «μπαλώματα» προσωρινών λύσεων να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα μέχρι το 2016 για να μην εκτεθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους το Σεπτέμβριο, καθώς αυτός και η Αγγέλα, τους έχουν πει ψέματα (δείτε τι έγραψε το SPIEGEL), αποδίδοντας όλα τα «κακά» που συμβαίνουν  Ευρώπη, στους τεμπέληδες Έλληνες.

 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΗΦΘΗ. ΚΑΛΗ, ΑΛΛΑ … για δέκα μήνες(;), καλώς εξελισσομένων των πραγμάτων. Μετά, είναι βέβαιο 100% ότι θα έρθει η ώρα να … ξυριστεί ο γαμπρός:  Ο Ευρωπαικός Βορράς!

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

 

 


 

 

 

 

 

SHARE