Οι οίκοι μιλούν για όλα…..Πως βλέπουν την απόφαση για Ελλάδα και τράπεζες

Ικανοποιημένοι αλλά και προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ξένοι οίκοι και επενδυτικές τράπεζες για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Συμπέρασμα: Λύνει για την ώρα το πρόβλημα, χρειάζονται και άλλα. Πολλά τα ερωτηματικά.

Ειδικότερα, η Fitch χαρακτηρίζει θετικό βήμα για την Ελλάδα και διευκρινίζει ότι η η επαναγορά δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. “Καίρια ερωτήματα γύρω από την ελληνική συμφωνία πρέπει να απαντηθούν σύντομα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο οίκος, ενώ επισημαίνει πως εξαιρετικά υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. “Η ανακοίνωση περί επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα μειώνει τον άμεσο κίνδυνο για τη χρεοκοπία της χώρας και την έξοδό της από το ευρώ”, σύμφωνα με τη Fitch. Αν η Ελλάδα λάβει τη δόση των 43,7 δισ. ευρώ, όπως συμφωνήθηκε στο χθεσινό Eurogroup, θα παρασχεθεί η αναγκαία ρευστότητα για την κάλυψη των ελλειμμάτων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Για τις τράπεζες

Με το ελληνικό deal ασχολείται και σήμερα ο οίκος Fitch, αυτή τη φορά εστιάζει περισσότερο στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Θεωρεί ότι ήταν καλή η συμφωνία, αλλά…….τα ερωτήματα δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη χαρά. Όπως αναφέρει: Η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, σχετικά με την επόμενη εκταμίευση της δόσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου τα 23,8 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες ενισχύει την εμπιστοσύνη στο εύθραυστο τραπεζικό κλάδο. Όμως, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί. Στη συνέχεια τονίζει ότι ένα στοιχείο του προγράμματος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να επαναγοράσει τα ομόλογά της. Το μέγεθος των ζημιών για τις τράπεζες, θα εξαρτηθεί από την έκθεση στα χρέη, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό για κάθε τράπεζα. Παράλληλα, εκτιμά ότι η επιτάχυνση της επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού οφείλεται στην αδύναμη οικονομία και αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου των τραπεζών.  Ωστόσο, η Fitch αναμένει ότι το πακέτο στήριξης που απευθύνονται στην ελληνική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα καλύψει τις ανάγκες κεφαλαιοποίησης του κλάδου, ενώ μπορεί να είναι αρκετό σε μελλοντικές.

Δεν χάρηκε τόσο πολύ η JP Morgan, η οποία αναφέρει ότι η συμφωνία δίνει συνέχεια στο ελληνικό σόου, βραχυπρόθεσμα δεν δίνει τέλος στο δημοσιονομικό βάρος της χώρας και θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης θα αντιμετωπιστούν με περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Ωστόσο, χωρίς να υπάρξουν κάποιες λύσεις, το χρέος θα ανέλθει στο 147,9% του ΑΕΠ το 2020 και στο 135,2% του ΑΕΠ το 2022. Επίσης, τάσσεται υπέρ του κουρέματος.

Η Societe Generale κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την JP Morgan, καθως τονίζει ότι είναι προσωρινή λύση, καθώς το σχέδιο δεν περιλαμβάνει τη διαγραφή χρέους. Η τράπεζα εκτιμά ότι η τελική λύση θα έρθει μετά γερμανικές εκλογές.

Σαν ένα σημαντικό βήμα χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank την απόφαση του Eurogroup, ενώ, όπως τονίζει δεν αποτελεί έκπληξη ότι η συμφωνία είναι προς το παρόν υπό όρους. Στη συνέχεια τονίζει ότι το σημαντικό είναι η ισχυρή δέσμευση του Eurogroup για την Ελλάδα. Η DB επισημαίνει ότι ακόμα και αν η συμμετοχή στην ανταλλαγή των ομολόγων είναι χαμηλή, το Eurogroup θα υποστηρίξει την χώρα μας

Η Citi σχολιάζει ότι η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για τις μελλοντικές διαγραφές χρεών από το δημόσιο τομέα κάτι που ζητήθηκε από το ΔΝΤ αλλά αυτό εξαρτάται από την ικανότητα της Ελλάδα να επιτύχει τους στόχους της. Επίσης, για το χρέος η επιτυχία εξαρτάται από τα αποτελέσματα της επαναγοράς για την οποία οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα πιθανόν.

Οι τρόποι με τους οποίους το κενό χρηματοδότησης αντιμετωπίστηκε δείχνει ότι για ακόμα μια φορά το πρόβλημα μετατέθηκε χρονικά και πολύ σύντομα, σε ένα τρίμηνο περίπου αναφέρει η Bank of America / Merrill Lynch

SHARE