ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Χαλαρώνει τους περιορισμούς μετά την κατρακύλα του πέσο

Arg

[UPD] Μία ημέρα μετά την ελεύθερη πτώση του πέσο και ενώ το ντόμινο επηρεάζει τα νομίσματα όλων των αναδυόμενων αγορών, η Αργεντινή αποφασίζει να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην κίνηση συναλλάγματος.

Tο υπουργό συμβούλιο της χώρας ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για την αγορά δολαρίων και πως θα επιτραπεί η αγορά δολαρίων για αποταμιευτικούς λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και να συγκεντρωθεί συνάλλαγμα.. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις αναδυόμενες αγορές

Όπου φύγει φύγει!

Εγκαταλείπουν τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών οι επενδυτές, μετά τη «βουτιά» στο πέσο της Αργεντινής.

Το νόμισμα της Αργεντινής, υποχώρησε πάνω από -15%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2002, όταν η χώρα βρέθηκε στη δίνη της κρίσης.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μην στηρίξει το νόμισμα και οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση στις διαδικτυακές αγορές, οδήγησαν στη ραγδαία πτώση.

Το ντόμινο που προκλήθηκε στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, οδήγησε την τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 2,2588 έναντι του δολαρίου.

Η ινδική ρουπία υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, στο 62,27 έναντι του δολαρίου.

Η ρουπία της Ινδονησίας στο 12,180 έναντι του δολαρίου, επίσης σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Το δολάριο Αυστραλίας διαμορφώθηκε κάτω από τα 87 σεντς έναντι του αμερικανικού, για πρώτη από τον Ιούλιο του 2010.

Όπως σχολιάζει ο ο Eswar Prasad καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Cornell, η Τουρκία είναι μια χώρα με μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όταν μία χώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα, μπαίνει αμέσως στο στόχαστρο των επενδυτών».

Όπως τονίζει ο Yacov Arnopolin της Goldman Sachs Asset Management, οι επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις χώρες με αντίστοιχα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όπως η Βραζιλία, η Νότιος Αφρική, η Ινδία και η Ινδονησία και τις «τιμωρούν».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Creidti Agricole, η υποτίμηση του πέσο Αργεντινής πυροδοτεί φόβους ότι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών απλώς θα αφήσουν τα νομίσματά τους να υποχωρήσουν αντί να εξανεμίσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα με διαρκείς παρεμβάσεις.

SHARE