ΟΜΟΛΟΓΑ: Έχασαν ένα τρισ. μετά την εκλογή Τραμπ – Επόμενο θύμα του λαϊκισμού η Ιταλία;

fear stocksΟι αποδόσεις των ομολόγων του ιταλικού δημοσίου εκτοξεύθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός έτους και πλέον, εν μέσω νέου κύματος πωλήσεων κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, την ώρα που η αξία των ομολόγων σε όλο τον κόσμο μειώθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια αυτή την εβδομάδα, στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλτν Τραμπ. 

Η αξία των ομολόγων, με βάση τον παγκόσμιο δείκτη τους, υποχώρησε χθες κατά 450 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες συνολικές απώλειες σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια, για δεύτερη μόνο φορά σε μία 20ετία, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America Merrill Lynch. Στο ίδιο διάστημα, η αξία των μετοχών αυξήθηκε κατά 1,3 τρισ. δολάρια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το 2%. Γενικότερα, σήμερα οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 3-8 μονάδες βάσης σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών. Ο φόβος ότι οι ψηφοφόροι θα απορρίψουν το κυρίαρχο πολιτικά ρεύμα δεν περιορίζεται στην Ιταλία.

Τα γαλλικά ομόλογα είναι μεταξύ αυτών με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα, επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο μίας ισχυρής εκκίνησης της Μαρίν Λεπέν, που είναι η ηγέτης της Ακροδεξιάς, για τις προεδρικές εκλογές του 2017. Οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκαν 7 μονάδες βάσης στο 0,75%, σημειώνοντας άνοδο 24 μονάδων βάσης από την αρχή της εβδομάδας.

Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ενόψει του δημοψηφίσματος για το σύνταγμά της που θα γίνει στις 4 Δεκεμβρίου, με το οποίο ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει συνδέσει το πολιτικό του μέλλον. Καθώς η νίκη – σοκ του Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπογραμμίζει την άνοδο του ρεύματος κατά του κατεστημένου, οι επενδυτές φοβούνται ότι το δημοψήφισμα μπορεί να φέρει πιο κοντά στην εξουσία το λαϊκίστικο κίνημα των 5 αστέρων.

Με τον κίνδυνο αυτόν να επικρέμεται, η Ιταλία σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα, με διάρκειες από 3 έως 30 έτη, για να αντλήσει συνολικά 7,25 δισ. ευρώ. Αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank ήγειραν με σημείωμά τους το ενδεχόμενο μίας «μαύρης Παρασκευής» για τα ιταλικά ομόλογα και – αν και θεωρούν αυτό απίθανο – συνέστησαν στους επενδυτές να αγοράσουν τα χαμηλού κινδύνου γερμανικά ομόλογα.

Ο οίκος S&P αναμένεται να επανεξετάσει σήμερα το ιταλικό αξιόχρεο BBB- και, αν και οι αναλυτές δεν αναμένουν μία υποβάθμισή του, οι «σταθερές» προοπτικές μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω του πολιτικού κινδύνου και του προβληματικού τραπεζικού συστήματος της χώρας.

SHARE