ΟΛΙΒΕΡ ΣΤΟΟΥΝ: Θαυμαστής του Τσίπρα – Λάβρος κατά Ομπάμα, Ευρωπαίων ηγετών

stoneΕπικριτικός για την πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, αλλά και τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο για την πολιτική υποταγής στις ΗΠΑ, όσο και για τη στάση τους απέναντι στον Σνόουντεν, ήταν ο διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια του φετινού 48ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, στην Τσεχία, με αφορμή την προβολή της ολοκληρωμένης κόπιας τής ταινίας του, «Αλέξανδρος», που, με τη νέα της εκδοχή διαρκεί τρισήμιση ώρες.

«Για μένα, ο Σνόουντεν είναι ήρωας, γιατί μας αποκάλυψε μυστικά που αφορούν όλους μας, μυστικές παρακολουθήσεις που συμβαίνουν από το 2003» ανάφερε ο Στόουν και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε να του δοθεί η αμερικανική υπηκοότητα και να εξατάσουμε όλα αυτά που μας αποκάλυψε για τις μυστικές υπηρεσίες, να σταματήσει αυτή η παρουσία του Μεγάλου Αδελφού».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την πρόσφατη, δημοφιλή τηλεοπτική σειρά του με τίτλο «Η άγνωστη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών» (σσ. σημείωσε μεγάλη επιτυχία στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες), ο διάσημος σκηνοθέτης αναφέρθηκε διεξοδικά στον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία του ψυχρού πολέμου, τονίζοντας πως ο Τρούμαν ξεκίνησε τον ψυχρό πόλεμο με την ανάμιξη της Αμερικής στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο. «Η Αμερική φοβόταν τον κομμουνισμό, γι αυτό και αναμίχθηκε στον ελληνικό εμφύλιο. Παρόμοια ανάμιξη είχε και στη δικτατορία στη δεκαετία του ’60, υποστηρίζοντας τον Παπαδόπουλο. Αυτή η τακτική συνεχίστηκε παγκόσμια και στις επόμενες δεκαετίες. Με το τέλος του κομμουνισμού, η Αμερική βρήκε την ευκαιρία όχι μόνο να συνεχίσει τον ψυχρό πόλεμο, αλλά και να επιβληθεί ως η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο, χωρίς κανένας να της αντιστέκεται» είπε.

«Κάποτε είχαμε τον ψυχρό πόλεμο, που τον άρχισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ανάγκασαν τη Σοβιετική Ένωση να ακολουθήσει» τόνισε ο διάσημος σκηνοθέτης και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ έριξαν τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δεν χρειαζόταν. Απλά, ήθελαν να τρομάξουν τη Σοβιετική Ένωση και να μπορέσουν να παραμείνουν η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο. Αν ζούσε ο Ρούζβελτ, η ιστορία θα είχε αλλάξει εντελώς. Με τη πτώση του σοσιαλισμού, οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν τον ψυχρό πόλεμο. Συνεχίζουν να θέλουν να είναι η μοναδική υπερδύναμη και να ελέγχουν τον κόσμο. Ο Ομπάμα με απογοήτευσε. Αρχικά πιστεύαμε πως θα έφερνε την αλλαγή, πως θα γινόταν ένας άλλος Ρούζβελτ, αλλά γρήγορα μας απογοήτευσε. Συνεχίζει τα ίδια, εγκρίνει τις παράνομες παρακολουθήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο Όλιβερ Στόουν, μίλησε με θέρμη για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αλέξης Τσίπρας, που τον θαυμάζω, είναι ένας πράγματι ανεξάρτητος άνθρωπος, ο μόνος πολιτικός στην Ελλάδα, που τολμά να πάρει μια θέση, που αντιτίθεται στα αμερικανικά συμφέροντα και που ο λόγος του ακούγεται σήμερα δορυφορικά σε παγκόσμιο επίπεδο».

SHARE