Ξεκινά η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών- Στο κράτος οι αδρανείς καταθέσεις- Με την αίτηση συνταξιοδότησης Δ.Υπαλλήλων, άμεσα το 50% του βασικού μισθού

leftaΑπό αύριο ξεκινά η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του κράτους με στόχο να αποπληρωθούν έως τέλος του χρόνου 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες. Στο κράτος τα χρήματα από τις αδρανείς καταθέσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αύριο θα δοθούν 300 εκατ. ευρώ για 1200 εφάπαξ, στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και σε 42 δήμους της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης, υπογράμμισε, είναι να δοθούν χρήματα για επιστροφή ΦΠΑ, να χρηματοδοτηθεί ο ΕΟΠΥΥ για φαρμακοποιούς και παροχές υγείας. Τόνισε, επίσης, πως μέχρι το τέλος χρόνου θα δοθεί 1 δισ. ευρώ για τη ρευστότητα και στην ίδια λογική θα κινηθεί η κυβέρνηση και το 2013.

“Η χρηστή διαχείριση μας έχει οδηγήσει στη δυνατότητα να κάνουμε έκτακτες παροχές, όπου υπάρχει κοινωνική ανάγκη”, τόνισε Αντώνης Σαμαράς, φέρνοντας ως παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης, την επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους ΟΤΑ.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως, με νέα ρύθμιση, όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα παίρνουν αμέσως κάθε μήνα το 50% του βασικού τους μισθού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Επίσης, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου θα κατατεθεί νόμος για τις αδρανείς καταθέσεις οι οποίες θα μπαίνουν σε ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό και τα ποσά αυτά θα πηγαίνουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Εντός της ημέρας θα δοθεί στη δημοσιότητα το θεσμικό πλαίσιο της κινητικότητας που θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα. Στις μετακινήσεις θα προηγηθούν 2.000 υπάλληλο. «Μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, στις μετακινήσεις θα προηγηθούν 2.000 υπάλληλοι που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ θα υπάρξει βαθμολόγηση των κριτηρίων με τα οποία θα μεταταχθεί το προσωπικό μετά την αξιολόγηση στην οποία θα υποβληθεί από το 2013. Προηγήθηκε σήμερα το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο αρμόδιος υπουργός και ο υφυπουργός, Μ.Βολουδάκης ενημέρωσαν αναλυτικά τον πρωθυπουργό για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας και τη θεσμοθέτηση της κινητικότητας των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, τις εξελίξεις στην διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους δημόσιους φορείς, την αξιολόγηση του προσωπικού που θα γίνει το 2013, καθώς και για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις των δημόσιων φορέων.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας, Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Το 2013 είναι έτος αξιολόγησης υπηρεσιών και ικανοτήτων, ώστε το κράτος να γίνει αποτελεσματικότερο, ανέφερε ο κ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «με τη συμμετοχή και των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων, μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε στις ανάγκες για αναδιοργάνωση του κράτους και την εξυπηρέτηση του πολίτη». Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως δεν έγινε κουβέντα για απολύσεις, αλλά για αξιολόγηση.

Τη σύσταση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης -κάτι που είχε ζητήσει από το προηγούμενο έτος- χαιρέτισε στην τελευταία έκθεσή της η Task Force, χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του. Ακολούθως ο κ. Σαμαράς προήδρευσε σύσκεψης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με κύριο αντικείμενο την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου.

Υπενθυμίζεται δε ότι, πριν λίγες εβδομάδες με επιστολή του προς τους υπουργούς, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στο κράτος και στη δημόσια διοίκηση, να περιορίσουν δραστικά τη γραφειοκρατία και τις άσκοπες χρονοβόρες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και να εγγυηθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Σημειώνεται ότι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης είχε ζητήσει η Task Force από τον προηγούμενο χρόνο και χαιρέτισε τη σύστασή του -στην πρόσφατη τελευταία έκθεσή της- η Ομάδα Δράσης χαρακτηρίζοντας «απόφαση σταθμό» την υλοποίησή του.

SHARE