Ν. Παππάς: Αναγκαίο ένα ταμείο για τον Τύπο

O υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλά στα ΜΜΕ στη σημερινή παρουσίαση του Κέντρου Τύπου που θα λειτουργήσει για το αυριανό δημοψήφισμα στο Ζάππειο, Σάββατο 4 Ιουλίου 2015. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Για τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τις Ενώσεις για ένα ταμείο του Τύπου ώστε να μπουν οι βάσεις και να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τη στήριξη του Τύπου, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην διημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τα μέτρα στήριξης των εφημερίδων.

Δεν θα επανεφεύρουμε τον τροχό, σημείωσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν διακομματικά για να αποφύγουμε έξωθεν δυσκολίες. Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι σε αυτό το ταμείο, αυξημένο ρόλο πρέπει να έχουν οι Ενώσεις του Τύπου, με τις κυβερνήσεις να ακολουθούν, με κατάλληλους πόρους για μια σωστή διαχείριση.

Είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουν γίνει τα πρώτα σοβαρά βήματα για τη ρύθμιση του τοπίου της Ενημέρωσης, σημείωσε ο Ν. Παππάς, για να προσθέσει ότι αυτή πρέπει να οριστεί με όρους λογικής και αλληλοσεβασμού.

Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και για αυτό σήμερα είμαστε εδώ και συζητάμε ανέφερε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς. Χαρακτήρισε ζήτημα δημοκρατίας τη στήριξη του Τύπου, τη στιγμή που τα fake news και η εποχή του διαδικτύου έχει αντικαταστήσει την αλήθεια της είδησης.

Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης του Τύπου, τα οποία ήδη λαμβάνει η κυβέρνηση, ανέφερε το άνοιγμα της ΕΡΤ και την επαναφορά των θέσεων εργασίας, τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το barcode στις εφημερίδες -το οποίο ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε ως “σύστημα διαφάνειας”-, το μητρώο των online media στο οποίο ήδη έχουν εγγραφεί 1000 ιστοσελίδες, τη στήριξη του συστήματος 70-30 για τον περιφερειακό Τύπο, το οποίο θα διαφυλαχθεί και αν δεν τηρηθεί θα υπάρξουν και τα ανάλογα πρόστιμα, όπως τόνισε.

SHARE