ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ προς κυβέρνηση: Κάντε κάτι να εξαιρεθούν από το “κούρεμα” οι λογαριασμοί όψεως των επιχειρήσεων

PENTZOS-NΜε επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο Νικόλαος Πέντζος, πρόεδρος του Σ.Β.Β.Ε. (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος),  ζητά την άμεση εξαίρεση από το «κούρεμα» των λογαριασμών όψεως Ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα την Κύπρο.

Προς τούτο ζητά την άμεση κυβερνητική παρέμβαση προς τα μέλη του Eurogroup ούτως ώστε να υπάρξει ταχύτατα απόφαση με την οποία θα εξαιρούνται ρητά από το «κούρεμα» των καταθέσεων οι λογαριασμοί όψεως επιχειρήσεων με έδρα την Κύπρο, κατά το πρότυπο της εξαίρεσης των αντίστοιχων λογαριασμών του Κυπριακού δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Κυπριακών Πανεπιστημίων*.

Κατά τον ΣΒΒΕ, η συγκεκριμένη απόφαση, εκτός από ακατανόητη και μοναδική στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά, είναι απολύτως άδικη για τις Ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες πραγματοποιούν πλήθος εξαγωγών προς την Κύπρο, και ως εκ τούτου έχουν σημαντική δραστηριότητα στο νησί.

Σε αντίθετη περίπτωση, σημειώνεται στην επιστολή του ΣΒΒΕ, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οδηγούνται με βεβαιότητα στη συρρίκνωση των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων τους στην Κύπρο, ενώ τίθεται εν αμφιβόλω και η βιωσιμότητά τους. Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι μητρικές επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα θα υποστούν ομοίως σημαντικό πλήγμα, τόσο στο πεδίο της ήδη απομειωμένης ρευστότητάς τους, όσο και στο πεδίο της σαφούς μείωσης της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.

 

*Γλιτώνουν το κούρεμα δήμοι, κρατικές καταθέσεις και ταμεία πρόνοιας

 

 

Δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις του κράτους, των δήμων καθώς και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύμφωνα με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. Το υπουργικό αποφάσισε επίσης την διασφάλιση των ταμείων προνοίας στη Λαϊκή Τράπεζα, όπως και την δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων.

Οπως μεταδίδει το Sigma, σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αμβλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης που έπληξε τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από διαπραγμάτευση με την Τρόικα, εξασφάλισε εξαιρέσεις καταθέσεων από την όποια απομείωση, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup.

Εξαιρούνται οι καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης, των τοπικών Αρχών και των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, σε αυτές τις καταθέσεις περιλαμβάνονται και κονδύλια που αφορούν συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα ανάπτυξης.

Επίσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έχει διασφαλιστεί ότι οι καταθέσεις των Ταμείων Προνοίας, αλλά και των ταμείων συντάξεων στη Λαϊκή Τράπεζα θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με τα Ταμεία που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου, διασφαλίζοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι πέραν της πιο πάνω ρύθμισης, τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ετοιμάσουν εντός των ημερών ολοκληρωμένη πρόταση για κάλυψη μέρους των απωλειών, που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης την ετοιμασία νομικού πλαισίου για τη δημιουργία διαιτητικού δικαστηρίου για τους κατόχους αξιογράφων. Στο Διαιτητικό Δικαστήριο θα μπορούν να προσφύγουν όσοι κάτοχοι αξιογράφων πιστεύουν ότι έχουν εξαπατηθεί για να τύχουν της ανάλογης αποζημίωσης.

 

SHARE