Ν. Μαριάς: Η παραχώρηση του Ελληνικού είναι στον αέρα

stirizei-tin-ependusi-sto-elliniko-o-dimos_1.w_l

Η Ελλάδα οφείλει να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις των σχετικών οδηγιών για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και της σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, και τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων, απάντησε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον Καρμένου Βέλα στην ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά για τους όρους παραχώρησης του Ελληνικού.

Σχολιάζοντας την απάντηση ο κ. Μαριάς τονίζει ότι πλέον η η παραχώρηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού από το ΤΑΙΠΕΔ στην Lamda Development βρίσκεται στον αέρα και ότι ο Επίτροπος δικαιώνει τον Νότη Μαριά ο οποίος στην ερώτησή του παραθέτει σειρά διατάξεων του δικαίου της Ε.Ε. που παραβιάζει η παραχώρηση του Ελληνικού.

Επιπλέον ο Επίτροπος σημειώνει με νόημα, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής,  “ότι τα κράτη μέλη δεν βαρύνονται μόνο με την υποχρέωση να μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο τις οδηγίες της ΕΕ, αλλά και να εφαρμόζουν τις διατάξεις τους αποτελεσματικά και καθ’ ολοκληρία, και στην εν λόγω περίπτωση στη συγκεκριμένη κατάσταση σχετικά με την έγκριση και την εκτέλεση ενός σχεδίου ανάπτυξης”.

Επίσης, στο ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων που θέτει ο Νότης Μαριάς στην ερώτησή του, “ο κ. Βέλα πετάει το μπαλάκι στις Ελληνικές Αρχές” τονίζοντας ότι “εάν οι αρμόδιες εθνικές αρχές έπρεπε να θεωρήσουν ότι η αναφερόμενη συναλλαγή αποτελεί χορήγηση κρατικής ενίσχυσης, θα πρέπει να το κοινοποιήσουν στην Επιτροπή”.

Τέλος, κρατάει ανοικτή την προοπτική εξέτασης ενδεχόμενης παραβίασης του Άρθρου 108 της Συνθήκης Λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τις κρατικές ενισχύσεις στο βαθμό που υπάρξουν σχετικές καταγγελίες για εικαζόμενες κρατικές ενισχύσεις για το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Σημειώνεται επίσης ότι μετά από πρόταση του Νότη Μαριά, η σχετική Αναφορά της “Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού” θα συζητηθεί τον προσεχή Οκτώβριο ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE