Ν. Βαλαβάνη: Ρύθμιση – εξπρές για πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων

valavani

Περιθώριο δέκα ημερών θα δώσει η κυβέρνηση σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο προκειμένου να απαλλαχθούν πλήρως από τις προσαυξήσεις, όπως προβλέπει διάταξη-εξπρές που σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών.

Η “περίοδος χάριτος” τοποθετείται στο τελευταίο δεκαήμερο Μαρτίου, όπως προβλέπει η τροπολογία που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Mega.

Η εν λόγω διάταξη έχει έκτακτο χαρακτήρα και αποβλέπει στην άμεση είσπραξη εσόδων και θα κατατεθεί ανεξάρτητα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που ανέφερε η κ. Βαλαβάνη, για οφειλή 1.000 ευρώ (κεφάλαιο) στο οποίο έχουν προστεθεί 2.000 ευρώ προσαυξήσεις, ο φορολογούμενος “γλιτώνει” τη συνολική οφειλή αν καταβάλει έως το τέλος Μαρτίου 1.000 ευρώ.

Εναλλακτικά, μπορεί να καταβάλει ένα ποσοστό του κεφαλαίου διαγράφοντας αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος καταβάλει 500 ευρώ κεφαλαίου, αυτόματα θα σβήσει το 50% των προσαυξήσεων και έτσι με την καταβολή 500 ευρώ θα έχει περιορίσει την οφειλή του από τα 3.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ.

SHARE