Νετανιάχου: Τα ενεργειακά αποθέματα Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης μπορεί να στηρίξουν εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα αποδεδειγμένα και πιθανά ενεργειακά αποθέματα που υπάρχουν σε Ισραήλ, Κύπρο και στα νότια της Κρήτης μπορεί να στηρίξουν εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ακόμη και μέσω του EastMed.

Παράλληλα, ο κ. Νετανιάχου τονίζει ότι ο EastMed είναι πλέον μια ορατή πιθανότητα, ενώ αναφέρεται στις ιδιαιτέρως στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει η Ελλάδα και το Ισραήλ σε ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας και της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρει ότι «εθεωρείτο αδύνατος πριν από ενάμιση χρόνο και έκτοτε έχουμε ξεκινήσει να το ερευνούμε πιο συστηματικά και μεθοδικά. Είχε γίνει μια αρχική έρευνα από μια ελληνική εταιρεία, συγκεκριμένα μια ελληνοϊταλική, και επέστρεψαν και είπαν “όχι, είναι εφαρμόσιμο και εφικτό και κερδοφόρο”. Επομένως τώρα πηγαίνουμε στην επόμενη φάση και πάμε να το ελέγξουμε ακόμη ΄πιο προσεκτικά. Αλλά εάν είναι ΟΚ, θα το ξεκινήσουμε».

Δεν παραλείπει να μιλήσει για τη βοήθεια της Πολεμικής Αεροπορίας στην πυρόσβεση των πυρκαγιών που απείλησαν τη Χάιφα τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ τονίζει τη σημασία ανάπτυξης της καινοτομίας και του τομέα της υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ.

Ο κ. Νετανιάχου δεν αποκλείει ισραηλινές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ μιλάει και για τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό τον οποίο διατηρεί στο συλλογικό εβραϊκό υποσυνείδητο η πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

SHARE