Νανόπουλος: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η ελληνική οικονομία

Το πρόγραμμα πρωτοβουλιών για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας παρουσίασε η Eurobank και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε κατηγορίες επιχειρηματικών πελατών, τη λύση στο πρόβλημα της παροχής διεθνώς αποδεκτών εγγυήσεων για την αγορά πρώτων υλών, την προ-χρηματοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας των εξαγωγικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν στενότητα ρευστότητας.

Το γεγονός ότι η «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος.

Ο κ. Νανόπουλος, παρουσιάζοντας σήμερα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, που εστιάζει στις ανάγκες της υγιούς και βιώσιμης ελληνικής επιχειρηματικότητας μέσα στο περιβάλλον της κρίσης υπογράμμισε ότι «ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος, ενόψει και της ανακεφαλαιοποίησής του, είναι κομβικός προκειμένου να περάσουμε από την επώδυνη περίοδο της προσαρμογής και της εξυγίανσης στην ελπιδοφόρα φάση της ανάπτυξης».

«Η δέσμη προϊόντων και πρωτοβουλιών που παρουσιάζουμε σήμερα αντανακλά τη σταθερή δέσμευσή μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια ανάταξης και επανεκκίνησης της οικονομίας μας και ανάδειξης των δημιουργικών της δυνάμεων», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό του δυναμικού επιχειρηματία και της υγιούς, βιώσιμης επιχείρησης που παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες παραμένουν συνεπείς και ικανοί να ανταγωνίζονται διεθνώς. Αυτές οι δυνάμεις της επιχειρηματικότητας μπορούν να τραβήξουν την Ελλάδα μπροστά. Αυτές οι δυνάμεις μπορεί να ηγηθούν στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης.

«Τους τελευταίους μήνες επεξεργαστήκαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξή τους. Πιστεύουμε ότι η εξωστρεφής και διεθνώς ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα είναι η βασική κινητήρια δύναμη και η ελπίδα εξόδου της χώρας από την κρίση. Το σύνθημα «Με τις Επιχειρήσεις για την Ανάπτυξη» σηματοδοτεί το σημαντικό ρόλο που αποδίδουμε στην ενεργοποίηση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Eurobank», υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης, «απαντά σε σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Α. Προϊόντα Στήριξης της Ανάπτυξης και της Εξωστρέφειας

Πέντε δέσμες νέων προϊόντων συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων:

1. Επιβραβεύουμε τις συνεπείς επιχειρήσεις
Από την επόμενη δόση, μειώνουμε με δική μας πρωτοβουλία, κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο για μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις των επιχειρηματικών πελατών μας που εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους με ίδια διαθέσιμα (ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού euribor+400μβ)
2. Στηρίζουμε την παραγωγική διαδικασία που έχει διαταραχθεί από την πιστωτική ασφυξία
Δίνουμε λύση σε συνεργασία με Διεθνείς Τράπεζες στο πρόβλημα της μη αποδοχής εγγυήσεων από τράπεζες του εξωτερικού, παρέχοντας, με τραπεζικά κριτήρια, τη δυνατότητα αγοράς πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών με πίστωση για να παράγουν και να εξάγουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.
3. Επιβραβεύουμε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για το δυναμισμό τους
Μειώνουμε κατά 100 μονάδες βάσης, έναντι απλών παραγγελιών, και κατά 200 μονάδες βάσης, έναντι ανοίγματος ενεγγύων πιστώσεων, το επιτόκιο προ-χρηματοδότησης των εξαγωγέων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Χρηματοδοτούμε μέχρι € 100.000 τη συμμετοχή τους σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις.
4. Στηρίζουμε τις μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν συγκυριακά προβλήματα
Μειώνουμε τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων μέχρι 30% (ελάχιστο όριο επιτοκίου 6,50%) για μεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια μέχρι € 1 εκατ. που αντιμετωπίζουν προσωρινές χρηματοοικονομικές δυσκολίες, αλλά είναι απόλυτα βιώσιμες.
5. Στηρίζουμε τον τουριστικό κλάδο
Με σειρά διευκολύνσεων: α. παρέχουμε σε ενήμερες επιχειρήσεις αναβολή καταβολής ή μείωση του ποσού των δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων των επόμενων 12 μηνών με αναπροσαρμογή των υπόλοιπων δόσεων, β. προσαρμόζουμε την καταβολή των δόσεων κεφαλαίου μακροπρόθεσμων δανείων βάσει της εποχικότητας των εισροών, γ. χρηματοδοτούμε τη μισθοδοσία των τριών πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου με εξόφληση κάθε χρηματοδότησης εντός τριμήνου από την εκταμίευση (με επιτόκιο: 5,50%), και δ. παρέχουμε εφ’ άπαξ χρηματοδότηση για εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και το ΙΚΑ με αποπληρωμή σε 48 οπισθοβαρείς δόσεις (με επιτόκιο: 5,50%), εφόσον εξοφλούνται με ίδια διαθέσιμα οι αντίστοιχες νέες οφειλές.

Β. Η Τεχνολογία στην Υπηρεσία της Οικονομικής Εξωστρέφειας – Δημιουργία Εθνικής Ηλεκτρονικής Πύλης Εξαγωγών Exportgate.gr

Παράλληλα, δίνουμε μια νέα διάσταση στη στήριξη των εξαγωγέων παρέχοντας μοναδικά τεχνολογικά εργαλεία, που δεν υπήρχαν έως σήμερα στην Ελλάδα, για να ανοίξουν το δρόμο τους σε νέες διεθνείς αγορές.

Κεντρικό ρόλο εδώ έχει η δημιουργία της νέας ηλεκτρονικής πύλης Exportgate.gr (σε συνεργασία με τους κύριους Εξαγωγικούς Φορείς – ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ και τον ΣΕΒ καθώς και με την ενεργό υποστήριξη πολλών διμερών επιμελητηρίων).
To Exportgate.gr, η πρώτη πραγματικά ολοκληρωμένη διαδικτυακή πύλη εξόδου σε νέες διεθνείς αγορές θα δίνει πρόσβαση σε πρωτοποριακές λειτουργικότητες όπως, μεταξύ άλλων,
• η πρωτοποριακή υπηρεσία Ask the Experts! Ομάδα εξειδικευμένων στελεχών και συνεργατών της Τράπεζας, που έχει ήδη συγκροτηθεί, παρέχει, χωρίς κόστος για τους πελάτες, πληροφορίες και τεχνική υποστήριξη, διευκολύνοντας την έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επιλύοντας τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν
• προβολή σε διεθνείς πελάτες και συνεργάτες μέσω ηλεκτρονικών εκθέσεων (e-exhibitions) κ.ά.
• σύνδεση με τις μεγαλύτερες τοπικές & διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για θέματα εξαγωγών
• πρόσβαση σε ολοκληρωμένες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες (e-auctions/e-trade κλπ.)

Ήδη από την πρώτη μέρα της πλήρους ενεργοποίησής του, που υπολογίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου, το Exportgate.gr θα διαθέτει μια βάση περίπου 500 Ελλήνων εξαγωγέων και 300 ξένων εισαγωγέων, οι οποίοι είναι πελάτες στο διεθνές δίκτυο της Eurobank στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ θα δίνει πρόσβαση μέσω διεθνών διαδικασιών σε σχεδόν 30.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Γ. Προωθούμε τις Ελληνικές Εξαγωγές – Go International στη Μόσχα για άνοιγμα στη μεγάλη ρωσική αγορά

Α) Το Exportgate.gr εντάσσεται στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης υποστήριξης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων Go International. Στο πλαίσιό του σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τους εξαγωγικούς φορείς ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ και τον ΣΕΒ έχουν ήδη διοργανωθεί τρεις μεγάλες εκδηλώσεις, στη Λευκωσία, το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι, που περιλάμβαναν περισσότερες από 4.000 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις ελληνικών εξαγωγέων με ξένες εισαγωγικές εταιρείες και εταιρείες διανομής προϊόντων για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Το Go International έχουν αγκαλιάσει οι Έλληνες εξαγωγείς και η επόμενη, ιδιαίτερης σημασίας, διοργάνωση προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2013 στη Μόσχα.

Β) Οργανώνουμε στην Αθήνα για το Φθινόπωρο του 2013 διήμερη συνάντηση των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών Διανομέων Χονδρικού Εμπορίου (Wholesale Distributors) καθώς και διεθνών αλυσίδων τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη με μεσαίες και μικρές ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Οι κεντρικοί διανομείς σε κάθε χώρα έχουν ρόλο-κλειδί για την πρόσβαση των προϊόντων μιας επιχείρησης στην αντίστοιχη αγορά. Η συνάντηση που προετοιμάζουμε έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή, λόγω του μεγέθους τους, είναι πολύ δύσκολο για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν απευθείας επαφή μαζί τους.

Δ. Αναδεικνύοντας την Καινοτομία και τις Τεχνολογικές Δυνατότητες της
Χώρας

Ο διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», τον οποίο η Eurobank συνδιοργανώνει με το ΣΕΒ ήδη από την έναρξή του έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από την ερευνητική και ακαδημαϊκή, αλλά και από την επιχειρηματική, κοινότητα.

Η δεύτερη διοργάνωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με δεκάδες καινοτόμες ερευνητικές προτάσεις να έχουν ήδη υποβληθεί και να εισέρχονται στη φάση της αξιολόγησης από τους διακεκριμένους επιστήμονες που συγκροτούν την Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού και η βράβευση των καλύτερων προτάσεων θα γίνει σε συνεργασία με το ΣΕΒ τον Ιούνιο του 2013, ενώ η Eurobank είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει την εμπορική ανάπτυξη των καινοτόμων ιδεών.

SHARE