Νέο επεισόδιο στην κόντρα ΔΝΤ – Ευρώπης για την Ελλάδα

lagarde barrosoΈνα νέο επεισόδιο προστέθηκε σήμερα στην κόντρα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με φόντο το ελληνικό χρέος.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι τα όποια μέτρα κριθεί απαραίτητο να ληφθούν, θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και όχι οριζόντια, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

ΤΟ ΔΝΤ στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και πάει κόντρα στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί η Κομισιόν υπό την καθοδήγηση της Καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς είναι γνωστό ότι επιθυμεί την επιβολή νέου «κουρέματος» στο ελληνικό χρέος, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, έσπευσε, μέσω της γερμανικής Bild, να ξεκαθαρίσει ότι η Ε.Ε δεν στηρίζει το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». Χθες, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της λιτότητας και κάλεσε τη Γερμανία να μην αλλάξει πολιτική…

Η αγωνία του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό χρέος είναι εμφανής, καθώς παρά τη διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συζητήσουν επί της ουσίας το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υποτίθεται ότι μετά τη διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών θα άνοιγε η σχετική συζήτηση, ωστόσο οι Ευρωπαίοι μάλλον αποποποιούνται των ευθυνών τους, με τον Επίτροπο Ρεν να δηλώνει χθες ότι η σχετική συζήτηση θα αρχίσει το καλοκαίρι του 2014…Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

 Nein σε όλα από τον Γερμανό πρέσβη Β.Ντολτ

«Η συζήτηση για ένα ‘κούρεμα’ του ελληνικού δημόσιου χρέους θα προκαλούσε ανασφάλεια στην ευρωζώνη και θα έφερνε πάλι στο προσκήνιο μοντέλα κρίσης. Αυτή είναι η γνώμη μου» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Βόλφγκανκ Ντολτ.

«Δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να μιλήσουμε για ένα νέο κούρεμα. Όπως θα γνωρίζετε, το Γιούρογκρουπ είχε αποφασίσει πέρυσι τον Νοέμβριο να συζητήσει εκ νέου το θέμα της Ελλάδος το 2013 και αν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, εάν το πρόγραμμα εφαρμόζεται σωστά, τότε θα εξέταζε το ενδεχόμενο νέων μέτρων για την ανακούφιση του χρέους» σημειώνει ο Γερμανός πρεσβευτής και προσθέτει:

«Δεν πρέπει να μας αποσπά την προσοχή το τι μπορεί να γίνει την επόμενη ημέρα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί τώρα αυτό το πρόγραμμα, το οποίο εμφανίζει σημάδια επιτυχίας. Ναι, συμφωνώ απόλυτα ότι υπάρχει φως στο τούνελ, υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία ανακάμπτει και είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να έχει ανάπτυξη, ίσως μικρή, το 2014 και να βγει από την κρίση. Είναι πρόωρο να συζητάμε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι δεν είναι κάτι που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συνεχιστεί η πορεία. Η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για αυτό».

ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ: ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο για ένα τρίτο μνημόνιο στην Ελλάδα, ο Dold σημειώνει “Αυτό το ερώτημα είναι υποθετικό προς το παρόν. Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τα αποτελέσματα του προγράμματος. Πιστεύω ότι οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια θα εξαρτηθεί από την κατάσταση μετά το 2013. Από το τι θα έχετε πετύχει μέχρι τότε, τι πρέπει να γίνει και τότε θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι τι επιπρόσθετα μέτρα απαιτούνται”.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ: ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΑΣΗ…

Σε ερώτηση,  για το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, ο Dold τονίζει: «Από νομικής πλευράς, δεν υπάρχει κάποια βάση. Όσον αφορά όμως την ηθική και ιστορική ευθύνη των πράξεων της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κατοχής σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, δεν έχει κλείσει, θα συνεχίσει να υφίσταται και να αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή στην Ευρώπη, που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της ειρήνης και της δημοκρατίας, όπως διαμορφώθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

 

SHARE