Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – Οι πρώτες δηλώσεις για τη διαπραγμάτευση

Ï óõíôïíéóôÞò ôçò ïìÜäáò äéáðñáãìÜôåõóçò, áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Äéåèíþí Ïéêïíïìéêþí Ó÷Ýóåùí, Åõêëåßäçò Ôóáêáëþôïò ðñïóÝñ÷åôáé óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ ãé áôçí óõíåäñßáóç ôçò ðïëéôéêÞò ïìÜäáò äéáðñáãìÜôåõóçò ôçí ÄåõôÝñá 15 Éïõíßïõ 2015. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Ï óõíôïíéóôÞò ôçò ïìÜäáò äéáðñáãìÜôåõóçò, áíáðëçñùôÞò õðïõñãüò Äéåèíþí Ïéêïíïìéêþí Ó÷Ýóåùí, Åõêëåßäçò Ôóáêáëþôïò ðñïóÝñ÷åôáé óôï ÌÝãáñï Ìáîßìïõ ãé áôçí óõíåäñßáóç ôçò ðïëéôéêÞò ïìÜäáò äéáðñáãìÜôåõóçò ôçí ÄåõôÝñá 15 Éïõíßïõ 2015.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Σε μια σύντομη τελετή ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ.Σακελλαρίδη και του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρου Σαγιά, ορκίσθηκε το απόγευμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών.

Ο κ.Τσακαλώτος έδωσε πολιτικό όρκο αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέχρι το πρωί κατείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, λίγο πριν την ορκωμοσία του ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών σε μια δύσκολη στιγμή και πρόσθεσε «θα ήταν ψέμα να σας έλεγα ότι δεν είμαι αγχωμένος». Η τελετή παράδοσης-παραλαβής πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Ευ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα της Κυριακής, υποστήριξε ότι το μήνυμα θα μείνει στην οικονομική ιστορία. «Ένας λαός που έχει υποφέρει τόσα πολλά παρόλη την πίεση και την κατάσταση στις τράπεζες και αυτό που έκαναν τα ΜΜΕ, τις πιέσεις στο χώρο δουλειάς, αντιστάθηκε και είπε ότι αξίζει αυτός ο τόπος κάτι καλύτερο» σημείωσε εν συνεχεία.

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές» πρόσθεσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε» εξήγησε παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος.

Καταλήγοντας, υπερθεμάτισε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ατομικιστής όσο του λένε, δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του φοβούμενος.

 

Σύντομο βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Κεντ (Βρετανία) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από το καλοκαίρι του 2010 είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Ιούλιο του 2013, μετά το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε διατελέσει μέλος και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Επίσης, είχε αναπτύξει συνδικαλιστική δραστηριότητα και είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού).

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Μαζί με το Χρήστο Λάσκο έχει συγγράψει το βιβλίο “Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός” (εκδόσεις ΚΨΜ).

Το Μάιο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, καθώς και στην εκλογική διαδικασία της 17ης Ιουνίου του 2012, και στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια με το ψηφδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και της Επιτροπής του απολογισμού και του γενικού ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2015 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τομέα ευθύνης των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Νέος υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, όπως άλλωστε προανήγγειλε και ο παραιτηθείς Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να ορκιστεί υπουργός Οικονομικών στις 20:00 απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο, παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Τσακαλώτος αύριο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο κρίσιμο Eurogroup.

SHARE