ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ; ΠΟΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ; Για διαγραφή χρέους το 2015 κάνει λόγο η γερμανική WELT

Από τις 20.30 χθες το βράδυ, όταν τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αναμετέδιδαν την αισιοδοξία της κυβέρνησης μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, το bankwars.gr παρουσίασε το θέμα με τίτλο «Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ; ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ!». Παρουσίασε μάλιστα και αυτό που είπε στο δελτίο του ΑΝΤ-1 η Μαίρη Αρώνη από τις Βρυξέλλες :“Το χάσμα μεταξύ Λαγκαρντ και γερμανών (Μέρκελ- Σόιμπλε) παραμένει αγεφύρωτο και τίποτα δεν δείχνει ότι τη Δευτέρα, θα δοθεί λύση στο θέμα!».

 

ANSA και Il Sole 24 Ore είπαν πρώτες ότι η απόφαση πάει για τις 3 Δεκεμβρίου (BANKWARS.GR ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ)

 

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα που αναμενόταν να ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας, μετατίθενται σε νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που είναι προγραμματισμένη στις 3 Δεκεμβρίου”, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» ενώ τις ίδιες πληροφορίες μεταφέρει δημοσίευμα και του πρακτορείου ANSA με τα δύο μέσα να επικαλούνται πηγές της ΕΕ.

Σύμφωνα πάντως  με άλλες  ευρωπαϊκές  πηγές,  οι υπουργοί των Οικονομικών συμφώνησαν «σε μια βάση διαπραγμάτευσης με το ΔΝΤ» στην κατεύθυνση της μείωσης του ελληνικού κρατικού χρέους. Οι 17 υπουργοί συμφώνησαν, να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου «μνημονίου», χωρίς όμως μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν στο νέο επιτόκιο. Επίσης συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον τμήμα των κερδών που κάνουν κεντρικές τράπεζες μελών της ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα.
Κεκτημένο της διάσκεψης ήταν και η σύμπτωση στην αρχή ότι «πρέπει να επαναγοραστεί ελληνικό χρέος μέσω  ΤΧΣ», χωρίς όμως να διευκρινίζονται τα όρια και οι όροι.

 

ΤΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ WELT

Σύμφωνα με  πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, η οποία επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης τη Δευτέρα στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Welt, η προοπτική της μερικής διαγραφής του ελληνικού χρέους προτάθηκε, ώστε να ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, σε αντάλλαγμα για το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας.

Η επιλογή αυτή ταυτόχρονα, θα καθησυχάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες σε αυτούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παρισιού και τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Σόιμπλε είναι ανοικτός σε αυτή την επιλογή, παρά την αντίθεση της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, για να απελευθερώσουν τη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους 31,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Σάββατο οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης για να κανονίσουν μια «βάση στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ» σχετικά με το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ευρωπαϊκή πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

 

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που απαρτίζουν το Eurogroup, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, και την υπέρβαση των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου.

 

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζουν οι ευρωπαίοι εταίροι, προκειμένου να αποφευχθεί το νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητά επίμονα το ΔΝΤ.

 

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η μείωση των επιτοκίων στα κρατικά δάνεια, η άτοκη περίοδος χάριτος για την πληρωμή των χρεών, η επιστροφή κερδών από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, η επαναγορά κρατικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές και η νέα επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύγκρουση ΔΝΤ – Γερμανίας έχει κάνει την παρέμβασή του προκειμένου να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έκαναν λόγο για αναβολή απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup  της Δευτέρας, και οριστική απόφαση σε νέα συνεδρίαση του Eurogroup, που θα οριστεί για τις 3 Δεκεμβρίου.

 

 

 

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ BANKWARS ΜΕΤΕΔΙΔΕ:

 

Οι εξελίξεις τρέχουν! Αντί για τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το απόγευμα του Σαββάτου έχουμε τηλεδιάσκεψη υπουργών Οικονομικών!

Στη σημερινή τηλεδιάσκεψη  θα τεθούν στους υπουργούς όλα τα εναλλακτικά σενάρια της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα. Όπως είχε πει ο πρόεδρος του Eurogroup, στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος αξιωματούχοι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εξετάσουν τα ζητήματα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του χρηματοδοτικού κενού και της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου τουλάχιστον τα 31,5 δισ (οι κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για 35) και τα υπόλοιπα (μέχρι τα 44) τον Ιανουάριο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  στις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως η Ανγκελα Μέρκελ  και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ,  βάζουν τη «σφραγίδα» για οριστική απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα στο Eurogroup. Δεν υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο, τονίζουν.

Εγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή και σε επίπεδο ηγετών αλλά και σε υπουργικό με στόχο τη λήψη απόφασης τη Δευτέρα, δήλωσε συνεργάτης του πρωθυπουργού. Κυβερνητικές πηγές επέμεναν  ότι η αποδέσμευση της δόσης θα γίνει αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση, ενώ από τα 44 δισ. ευρώ το βέβαιο είναι ότι τα 31,3 δισ. ευρώ θα δοθούν αμέσως. Τα υπόλοιπα, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα σε ένα μήνα.

 

ΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ- ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ 44 ΔΙΣ

 

Ο γαλλογερμανικός άξονας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της Δευτέρας. Η απόσταση που χωρίζει σήμερα τους Ευρωπαίους από την επίτευξη συμφωνίας είναι 10 δισ. ευρώ, ώστε το χρέος να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας, τόσο για τα 53 δισ. ευρώ των διμερών, που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος στήριξης, όσο και για τα τωρινά δάνεια που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δάνεια μπορεί να είναι και με αρνητικό επιτόκιο, δηλαδή χαμηλότερα από το επιτόκιο που δανείζονται οι εταίροι και αυτό φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε κάποιες χώρες, οι οποίες δεν έχουν υπολογίσει τις ζημιές που θα έχουν στον προϋπολογισμό τους. Για τις άλλες συνιστώσες του ελληνικού πακέτου, φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν στην επαναγορά από την Ελλάδα ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές σε τιμές 30-35% της αξίας τους.

Οι ιδιώτες επενδυτές κατέχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Επίσης, οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης των κερδών από ελληνικά ομόλογα που κατέχουν συνολικής αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασαν το 2010, σε τιμές περίπου στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.

 

Αισιόδοξη η  Μέρκελ για την επίτευξη συμφωνίας

 

H Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία της ότι μπορεί να ληφθεί τη Δευτέρα απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, ενώ απέρριψε για μια ακόμη φορά «κούρεμα» για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι και χωρίς αυτό είναι εφικτή μια συμφωνία. Ολοι εργάζονται εντατικά για την εξεύρεση συμφωνίας σε σχέση με την Ελλάδα, διότι η χώρα αυτή εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις και όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που της είχαν ζητηθεί, δήλωσε η καγκελάριος.

-Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε ότι «δεν είναι εύκολο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό», μετέδωσε το Reuters. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Γκέοργκ Στράιτερ, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει «σχετική αισιοδοξία».

-Και η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, αναμένει ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα καταλήξει σε συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

 

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

 

Η επιλογή της επαναγοράς ελληνικού χρέους από ιδιώτες επενδυτές συναντά πρόβλημα  μετά την απότομη άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, τηλεγράφημα του Reuters από Αθήνα επικαλείται πηγές οι οποίες εμφανίζονται ανήσυχες ότι το χρηματοδοτικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που παρουσιάζει η Ελλάδα, ενώ επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν βρίσκονται στα πρόθυρα συμφωνία ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΕΟΥΣ  26 ΔΙΣ; ΣΤΑΓΟΝΑ ΣΤΟΝ ΩΚΕΑΝΟ!

Τα μεγέθη που έχουν πέσει στο τραπέζι προβλέπουν μείωση του ελληνικού χρέους κατά 10 δισ. ευρώ μέσω επαναγοράς ομολόγων και επιμήκυνσης των ωριμάνσεών τους, επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχει η ΕΚΤ ύψους 9 δισ. και μείωση επιτοκίων με όφελος περίπου 8 δισ. ευρώ. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι το ελληνικό υπουργείο προετοιμάζει ήδη τις διαδικασίες για την επαναγορά ομολόγων και εάν υπάρξει έγκριση από το Eurogroup, αυτή θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΖΕΦ ΑΚΕΡΜΑΝ

 

Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί το Σάββατο από το ραδιοφωνικό σταθμό SWR δήλωσε ότι χωρίς ένα ακόμη κούρεμα του χρέους της η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της. Ο στόχος να πέσει το χρέος από το 170% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 θεωρείται πολύ φιλόδοξος και δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί χωρίς ανάπτυξη, δήλωσε ο κ. Άκερμαν. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει το κούρεμα» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το πότε αυτό θα συμβεί είναι «πολιτικό ζήτημα». Σε αντάλλαγμα η Ελλάδα θα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διαμορφώσει ελκυστικές συνθήκες για επενδύσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE