Με ντόμινο δημοψηφισμάτων απειλείται η Ε.Ε. μετά την ιστορική απόφαση της Βρετανίας

A car sticker with a logo encouraging people to leave the EU is seen on a car, in Llandudno, Wales, February 27, 2016. REUTERS/Phil Noble/Files

Με ντόμινο δημοψηφισμάτων απειλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησής τους από την Ε.Ε. 

Η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λε Πεν, χαρακτήρισε νίκη την επικράτηση του Brexit και επανέλαβε το αίτημα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ.

“Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, με διάσπαση απειλείται και η Βρετανία.

Η Σκωτία βλέπει το μέλλον της στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Νίκολα Στέρτζον, μετά την ψήφο των Σκωτζέζων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

“Η ψηφοφορία εδώ καθιστά σαφές ότι οι Σκωτζέζοι βλέπουν το μέλλον τους στους κόλπους της ΕΕ”, δήλωσε η Στέρτζον.

“Αναμένουμε το τελικό αποτέλεσμα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Σκωτία μίλησε και μίλησε αποφασιστικά”, σημειώνει σε ανακοίνωσή της.

Το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική «βιτρίνα» του IRA κάλεσε νωρίς το πρωί σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μέσων ενημέρωσης.

Το Σιν Φέιν τονίζει ότι το δημοψήφισμα για την Ευρωπαϊκή Ενωση «έχει τεράστιες συνέπειες στη μορφολογία του βρετανικού κράτους», δεδομένου ότι η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

SHARE