Γ. Βαρουφάκης στο Bloomberg: H EKT θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την χρεοκοπία τον Μάρτιο

Βαρουφάκης: Ο μόνος τρόπος για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη

[UPD] Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα κατρακυλούσε στο επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, εάν η χώρα μπορεί να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg, στην οποία δήλωσε επίσης ότι την Τρίτη υπήρξε επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες περίπου 700 εκατ. ευρώ.

«Οι επενδυτές κατανοούν ότι αν δεν αναπτυχθεί η οικονομία, δεν μπορούν να έχουν κέρδος από την Ελλάδα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Τη στιγμή που θα ανακοινωθεί μία λογική συμφωνία για τις επενδύσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους, θα δείτε ότι οι αποδόσεις αυτές (σ.σ. των ομολόγων) θα βυθισθούν στο 1%, όπως συμβαίνει με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο υπουργός τόνισε ότι με δεδομένη την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων, θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάκαμψη εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ τα επόμενα 5-8 χρόνια. Ο μόνος τρόπος, τόνισε, για να πληρωθούν οι πιστωτές είναι να υπάρξει ανάπτυξη. Επομένως, πρόσθεσε, θα πρέπει να υπάρξει ένα εύλογο μείγμα πολιτικής αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο υπουργός είπε ότι είναι γνωστό πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αισθάνεται άνετα με τα πρωτογενή πλεονάσματα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο υπουργός δήλωσε εξάλλου -σύμφωνα με το Bloomberg- ότι «υπολογίζει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία τον επόμενο μήνα όταν δεν θα έχει χρήματα για να εξυπηρετήσει το χρέος της». Το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποπληρώσει δάνειο του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να δώσει τα 2 δισ. ευρώ -που οφείλει στην Ελλάδα από τα κέρδη που είχε από ελληνικά ομόλογα- ως μερική αποπληρωμή στο ΔΝΤ. «Σας δίνω ένα παράδειγμα, τίποτε δεν έχει αποφασισθεί. Αυτό είναι ένα ποσό που μας οφείλεται. Είναι δικά μας χρήματα» τόνισε ο υπουργός.

«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο» δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας: «Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε άδικη την κριτική της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. «Μας ζητήθηκε να στείλουμε ένα τρισέλιδο έγγραφο το Σαββατοκύριακο και στείλαμε ένα πεντασέλιδο» είπε.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ

varoufakis-sakidio3-intime

Σε παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ξεπεραστούν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας του Δημοσίου (για την καταβολή 6,85 δισ. ευρώ περίπου το Μάρτιο) αποβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ήδη χθες ανάφερε πως αν και τον επόμενο μήνα «δεν θα έχουμε πρόβλημα όσον αφορά τη ρευστότητα του Δημοσίου», ωστόσο παραδέχθηκε πως θα έχουμε «δεδομένο πρόβλημα» στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ.

Πρέπει να σημειωθεί πως η συμφωνία Ελλάδας – Eurogroup για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης προβλέπει εκταμίευση δόσης, μόνον εάν και υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση τον Απρίλιο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας χθες στο Bloomberg αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων είπε ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί από τη στιγμή που η ΕΚΤ το έχει επιτρέψει και στο παρελθόν και ο ίδιος δεν βλέπει κάποιο λόγο να το αρνηθεί στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

SHARE