“Μαχαίρι” στα εφάπαξ-θα φύγουν 120.000 άτομα

Aπό 15% έως 20% είναι η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης , ενώ συνεχίζεται και φέτος η μαζική «φυγή» των δημοσίων υπαλλήλων.

Aυξημένες ακόμα και κατά 20% είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, καθώς χιλιάδες ασφαλισμένοι σπεύδουν να αποχωρήσουν από την αγορά εργασίας, προκειμένου να αποφύγουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό.

Εκτιμάται πως πάνω από 120.000 άτομα θα… ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου, εξέλιξη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά των Ταμείων.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, μεγάλη φυγή καταγράφεται στο ΙΚΑ, όπου αναμένεται να αποχωρήσουν 11.000 περισσότεροι ασφαλισμένοι σε σχέση με πέρυσι.

Από 15% έως 20% είναι η αύξηση των αιτήσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ συνεχίζεται και φέτος η μαζική «έξοδος» από το Δημόσιο.

Πάντως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγουν στη σύνταξη δεν γλιτώνουν την περικοπή στο εφάπαξ, που σωρευτικά φτάνει το 38,13%. Οι μειώσεις αγγίζουν και περισσότερους από 56.000 δημοσίους υπαλλήλους που περιμένουν την έκδοση του εφάπαξ ακόμα και για 24 μήνες.

Το νέο «τοπίο» στο Ασφαλιστικό ξεκαθαρίζει με 18 συνολικά εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας. Οσοι δεν προλάβουν φέτος να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αύξηση των ορίων ηλικίας από 2 έως και 5 έτη.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα περίπου 100.000 άτομα -που δεν θα θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα- να εγκλωβιστούν τη διετία 2013-2014 στην αγορά εργασίας.

Από τη νέα χρονιά πλήρης σύνταξη θα καταβάλλεται σε ηλικία 67 ετών, ενώ όσοι έχουν 40 έτη ασφάλισης θα μπορούν να αποχωρήσουν στα 62. Μεγάλες χαμένες είναι οι μητέρες ανηλίκων, καθώς μπαίνει τέλος στο ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης.

Οσες μητέρες δεν «κλειδώσουν» το δικαίωμα φέτος, θα δουν το όριο ηλικίας να πηγαίνει στα 67.

Τα νέα μέτρα επηρεάζουν και τους συνταξιούχους, καθώς από τη νέα χρονιά σταματά η καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ακόμα μεγαλύτερη απώλεια θα έχουν όσοι παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ σύνταξη (άθροισμα κύριας και επικουρικής), καθώς μπαίνει εισφορά 5% έως και 20%.

Πηγή: To Έθνος

SHARE