Μανωλάδα: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου μετά την κατακραυγή για τη δικαστική απόφαση

(upd)Το ενδεχόμενο να ασκήσει αναίρεση στο αθωωτικό σκέλος της απόφασης για την υπόθεση της Μανωλάδας εξετάζει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η Ε. Κουτζαμάνη,  ζήτησε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας μόλις καθαρογραφεί η απόφαση να της διαβιβαστεί μαζί με το σύνολο της δικογραφίας.

Guardian: Σκανδαλώδης η απόφαση

“Σκανδαλώδη” χαρακτηρίζει ο Guardian την απόφαση του Μικτού Ορκωτού εφετείου Πάτρας που αθωώνει τον επιχειρηματία και τους επιστάτες που κατηγορούντο για την επίθεση εναντίον των μεταναστών.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως πολιτικοί, συνδικαλιστές και αντιρατσιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς την ώς “μαύρη κηλίδα” για τη Δικαιοσύνη.  

Σε μια εποχή απαράμιλλης κρίσης στην Ελλάδα, όπου το βιοτικό επίπεδο έχει επιδεινωθεί δραματικά, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης, η υπόθεση είχε προκαλέσει μαζική αγανάκτηση, τονίζει ο Guardian.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία των κατηγορουμένων και με τις καταθέσεις πάνω από 40 μαρτύρων κατηγορίας, το δικαστήριο έλαβε μια τέτοια σκανδαλώδη απόφαση εγείροντας ερωτήματα για την αμεροληψία του ελληνικού συστήματος απόδοσης Δικαιοσύνης, καταλήγει η εφημερίδα.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Ελεύθεροι όλοι οι κατηγορούμενοι – ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: “Ντροπή” η δικαστική απόφαση

Αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν σήμερα, Τετάρτη, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ο επιστάτης της επιχείρησης.

Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι: για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας, για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος.

Ο πρώτος καταδικάστηκε σε 14 έτη και 7 μήνες κάθειρξης, ενώ ο δεύτερος τιμωρήθηκε με 8 χρόνια και 7 μήνες.

Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι, καθώς οι ποινές έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Έξω από το κτίριο επικράτησε ένταση από συγκεντρωμένους αλλοδαπούς εργάτες γης, καθώς και μέλη φορέων και οργανώσεων.

Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας βρίσκονται έξω από το κτίριο των δικαστηρίων.

Χθες, Τρίτη, η Εισαγγελέας της έδρας Διονυσία Παπαδοπούλου είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ – KKE

Για απόφαση «ντροπή», που εξοργίζει κάνει λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου.

«Ο ξένος εργάτης μπορεί να πεθάνει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι με δικαστική απόφαση», τονίζει σε γραπτή δήλωσή της.

Από τον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Νέας Μανωλάδας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό.

Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης. 

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας “σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία”.

Ως προκλητική χαρακτηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου της Πάτρας να αθωώσει δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων για την υπόθεση της Μανωλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ «η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού».

Επίσης υποστηρίζει ότι «Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

 

SHARE