ΧΑΡΑΤΣΙ: ΤΟ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ Η ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ – ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

 

XARATSI 1upd: Η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, δεν μπορεί όμως να κόβει το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν θα καταβάλλουν το τέλος αυτό.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο protothema.gr, η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί (22/3) να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους.

Μέσω ΔΕΗ η είσπραξη του τέλους ακινήτων-Δεκτό το αίτημα του ΥΠΟΙΚ

Δεκτή η αίτηση του υπουργείου Οικονομικών από τον Άρειο Πάγο για το χαράτσι και κανονικά, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, θα συνεχίσει να εισπράττεται το τέλος ακινήτων.

Το τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και αναστέλλει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΗ να εισπράττει το ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ).

Ο δικηγόρος της ΔΕΗ Χ. Συνοδινός υποστήριξε ότι καθημερινά εκδίδονται 150.000 – 200.000 λογαριασμοί και είναι έτοιμοι προς αποστολή 3.000.000 λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων. Η ΔΕΗ «έχει μπει μέσα» 1,7 δισ. ευρώ γιατί οι καταναλωτές πολλές φορές δεν πλήρωναν όχι μόνο το τέλος, αλλά ούτε καν το λογαριασμό ρεύματος, προσέθεσε ο κ. Συνοδινός.

Ακόμη υποστήριξε ότι χρειάζονται μήνες για ν’ αλλάξει το λειτουργικό σύστημα και ότι πρέπει να σταλούν οι εκτυπωθέντες λογαριασμοί και όχι ν’ αλλάξουν, γιατί θα έχει σημαντικό κόστος. Σημείωσε επίσης, ότι η ΔΕΗ χρειάζεται τουλάχιστον 2 – 3 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι των Ενώσεων Καταναλωτών Ι. Σακκάς και Ι. Μυταλούλης υποστήριξαν ότι η ΔΕΗ προφασίζεται αδυναμία προσαρμογής στην απόφαση, ενώ από τις 5 Δεκεμβρίου 2012 έχει δηλώσει ότι θα συμμορφωθεί και ότι οι καταναλωτές πλήρωσαν έναντι χωρίς να καταβάλλουν το «χαράτσι».

ΣΥΡΙΖΑ: ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΣ ΜΙΑ… ΣΠΑΡΑΞΙΚΑΡΔΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ…

Με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο χαράτσι, το οποίο θα συνεχίσει να εισπράττει η ΔΕΗ.

” Η επιμονή  του κ. Στουρνάρα να εισπράττεται το ”χαράτσι” για τα ακίνητα, μαζί με το ρεύμα, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε συνδυασμό με τις εξοντωτικές αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, οδηγούν σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση, μέσα στον πιο σκληρό για το λαό μας χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών.
Ο υπουργός και η τρικομματική κυβέρνηση επιθυμούν να δουν ανθρώπους απροστάτευτους, μέσα στην παγωνιά να στερούνται το βασικό αγαθό της  ηλεκτροδότησης. Πρέπει να τους σταματήσουμε.

SHARE