Μέρκελ και ΕΚΤ θα μας δώσουν τα λεφτά για να πληρώσουμε

merkel draghi1Η Ελλάδα θα παίρνει λεφτά κάθε φορά που είναι να πληρώσει τους δανειστές της και τίποτε άλλο. Έτσι φαίνεται ότι δρομολογούνται τα πράγματα, καθώς η ΕΚΤ με σύμφωνη γνώμη της Μέρκελ θα δώσει τα χρήματα για να πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, όχι όμως τόσο σκληρά όσο απαιτούν οι δανειστές, αλλά ούτε και τόσο ανώδυνα όσο θα ήθελε.

Το παιχνίδι το έχει αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, οι διαπραγματεύσεις με την Αθήνα εξελίσσονται καλύτερα από το παρελθόν, αλλά πολύ αργά.

Το άρθρο σημειώνει πως ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα.  Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε».

Η εφημερίδα γράφει πως η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η καγκελάριος – δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό.
Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότητας του ευρώ.

Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος. Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ.

«Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει.  Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στους Έλληνες μία ενδιάμεση χρηματοδότηση με το να αυξήσει το μέχρι τώρα όριο των 15 δισ. για έκδοση εντόκων γραμματίων – υπό την προϋπόθεση οι Έλληνες να δείξουν προθυμία στις διαπραγματεύσεις» γράφει η εφημερίδα.

SHARE