ΜΥΚΟΝΟΣ: Ποιοί αγοράζουν σπίτια στο νησί και σε τι τιμές – Αφιέρωμα των New York Times

ΜΥΚΟΝΟΣ NYT

Στην αγορά ακινήτων της Μυκόνου αναφέρεται άρθρο των New York Times το οποίο σημειώνει πως η ελκυστικότητα που έχει για το διεθνές jet-set η Μύκονος, έχει βοηθήσει το νησί να ξεφύγει από ορισμένα από τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από το 2008, λένε κτηματομεσίτες στην αμερικανική εφημερίδα, όμως οι πωλήσεις ποτέ δεν σταμάτησαν εντελώς. Επίσης, το νέο κύμα αγοραστών από τη Μέση Ανατολή έχει βοηθήσει ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από την εγχώρια αγορά.

Τα μέρη με τη μεγαλύτερη ζήτηση στο νησί, βρίσκονται στην δυτική ακτή, κοντά στο αεροδρόμιο και την πόλη της Μυκόνου.

Βίλες πάνω στη θάλασσα με εκπληκτική θέα, μπορούν να «πιάσουν» πάνω και από 5 εκατ. δολάρια, λέει στους New York Times η κ. Ρόη Δελδήμου, διευθύντρια του Beauchamp Estates στη Μύκονο. «Όλοι θέλουν θέα στη θάλασσα, θέα το ηλιοβασίλεμα, εγγύτητα στην πόλη και πρόσβαση στην παραλία», σημειώνει. «Όμως υπάρχουν μόνο λίγα τέτοια ακίνητα».

Οι αγοραστές μπορούν να βρουν μικρότερες βίλες στη δυτική πλευρά του νησιού, με λιγότερη θέα, ή ακίνητα στην βόρεια και τη νότια πλευρά του νησιού, προς 2,5-5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες. Κάτω από αυτό το εύρος τιμών, τα καλύτερα ακίνητα τείνουν να αποτελούν μέρος συμπλέγματος τριών ή τεσσάρων επαύλεων που μοιράζονται κοινό εξωτερικό χώρο με πισίνα.

Οι τιμές αυτές μπορεί να είναι έως και 40% χαμηλότερες σε σχέση με το 2008, όταν άρχισε η ευρωπαϊκή ύφεση, όμως, σύμφωνα με τους κτηματομεσίτες, η πτώση φαίνεται να έχει σταματήσει τα τελευταία δυο χρόνια.

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ακόμα ότι βρισκόμαστε σε ανάκαμψη», σημειώνει ο Γιάννης Πλουμής της εταιρείας κτηματικών συναλλαγών Πλουμής-Σωτηρόπουλος, που συνεργάζεται και με τον διεθνή οίκο Christie’s. «Νομίζω πως περιμένουμε μια καλή χρονιά. Σιγά-σιγά η αγορά κινείται. Ποτέ δεν σταμάτησε τελείως, διότι η Μύκονος είναι στην πραγματικότητα ένας διεθνής προορισμός».

Η κα Δελδήμου ήταν εξίσου αισιόδοξη. «Πέρυσι ήταν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων πέντε ετών τουλάχιστον. Αυτή η χρονιά είναι πολλά υποσχόμενη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές, θα τις οδηγήσει λίγο υψηλότερα, δεν νομίζω όμως ότι θα είναι κάτι δραματικό».

Ποιοι αγοράζουν ακίνητα στη Μύκονο

Σύμφωνα με τον κ. Πλουμή, «τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε αποκλειστικά με την ξένη αγορά». Οι ευρωπαίοι αγοραστές τείνουν να προέρχονται από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ανέφερε, ενώ υπάρχει και ένα ευμέγεθες αντιπροσωπευτικό δείγμα Αμερικάνων, πολλοί από τους οποίους είναι ελληνικής καταγωγής.

Τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν οι μεσίτες, η Μύκονος έχει γίνει δημοφιλής σε αγοραστές από τη Μέση Ανατολή –ιδιαίτερα την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο– που ψάχνουν για «απόδραση» από τις ταραχές στην περιοχή.

«Υπάρχει αβεβαιότητα στις χώρες τους», σημειώνει η κα. Δελδήμου. «Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, είναι αρκετά εύκολο να έρθουν εδώ. Είναι πάνω-κάτω το ίδιο κλίμα: η θάλασσα, ο ήλιος».

Κατά την ίδια, οι αγοραστές ψάχνουν και για ένα σπίτι για να κάνουν διακοπές, αλλά και να εκμεταλλευτούν την ισχυρή αγορά ενοικίων της Μυκόνου. «Πάντα σκέφτονται τα έσοδα που θα έχουν από το ακίνητο που θα αγοράσουν, που είναι πολύ καλό».

SHARE