ΜΙΧΑΛΟΣ – ΕΒΕΑ: Η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση

αρχείο λήψης (1)

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προτάσεις, τόσο των θεσμών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας, υποστήριξε πως: «η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνουν και οι δύο προτάσεις, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ απουσιάζει παντελώς, κάθε αναπτυξιακή κατεύθυνση». Τόνισε πως ακόμα κι η ελληνική πρόταση έχει άκρως υφεσιακά μέτρα.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΕΒΕΑ:

«Είτε με την πρόταση των πιστωτών, είτε με την ελληνική πρόταση, η χώρα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, καθώς τα μέτρα που περιλαμβάνουν και οι δύο προτάσεις, θα επιβαρύνουν υπέρμετρα επιχειρήσεις και πολίτες, ενώ απουσιάζει παντελώς, κάθε αναπτυξιακή κατεύθυνση».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τις προτάσεις, τόσο των θεσμών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας.

Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος, ακόμη και η ελληνική πρόταση που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, έχει άκρως υφεσιακά μέτρα που θα θέσουν πρόσθετα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα και θα μειώσουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Η μετάταξη σχεδόν όλων των προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και η αύξηση του μεσαίου συντελεστή αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά, σε μια περίοδο που η καταναλωτική κίνηση βρίσκεται στο ναδίρ εξαιτίας της μεγάλης απομείωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, η μετάταξή του σε ΦΠΑ 11% από 6,5% σήμερα, θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα σε έναν από τους λίγους κλάδους που η ελληνική οικονομία ήταν ανταγωνιστική.

Κάθετα αντίθετος δηλώνει ο κ. Μίχαλος και στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων που εμπεριέχεται και στις δύο προτάσεις.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες είναι αδύνατον να αντέξουν άλλα βάρη. Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, η αύξηση του συντελεστή του φόρου πολυτελείας από το 10% στο 13% λειτουργούν προσθετικά στα δεκάδες άλλα τέλη και εισφορές που πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, όπως το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κάθε άλλο παρά έκτακτη αποδείχθηκε, αφού όχι μόνο μονιμοποιείται, αλλά αυξάνεται, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στα μεσαία εισοδήματα», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.

Ανησυχητικό είναι ακόμη το γεγονός, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται σε πλήρη ασυμφωνία, στα μείζονος σημασίας ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ χάσμα υπάρχει μεταξύ τους και για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Τέλος, ο κ. Μίχαλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει, στο υπόλοιπο διάστημα που της απομένει, όλες της τις προσπάθειες στο να ενταχθούν στη νέα συμφωνία αναπτυξιακά μέτρα που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αφήνοντας κατά μέρος τις κομματικές αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες.

SHARE