ΜΕΤΟΧΕΣ ΦΟΥΣΚΕΣ ΠΟΥ…ΞΕΧΑΣΑΜΕ – ΠΡΟΣΟΧΗ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ…ΔΙΑΔΟΧΟΙ!

 Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής ο Ανέστης Ντόκας, «ξέθαψε» τις περίπου 40 μετοχές που έχουμε …ξεχάσει, πάνω στις οποίες παίχτηκαν και χάθηκαν, εκτός από εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, πολλά προσωπικά δράματα μικρομετόχων – παικτών αλλά και ηχηρών, τότε, ονομάτων της επιχειρηματικής περιόδου 1999-2002. Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ, καθώς και σήμερα, υπάρχουν ουκ ολίγες εισηγμένες, που δυνητικά, αν και δεν το ευχόμαστε, μπορούν κάλλιστα να ακολουθήσουν το δρόμο των «40», ως άξιες διάδοχοί τους!

«Σχεδόν 40 εισηγμένες έχουν περάσει στη χρηματιστηριακή ιστορία ως τα επιχειρηματικά «κουφάρια» του Χρηματιστηρίου, καθώς διεγράφησαν από το Χ.Α. λόγω χρεοκοπίας από λανθασμένες επιλογές των διοικήσεων και άφρονες επενδυτικές κινήσεις την περίοδο της χρηματιστηριακής φούσκας 1999-2002.

Η λίστα με τους επιχειρηματικούς σκελετούς αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς η πεντάχρονη ύφεση θα σαρώσει στο πέρασμά της και άλλες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας. Ηδη, την περασμένη εβδομάδα, ο όμιλος Alapis υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης. Μόνο στο φετινό α΄ εξάμηνο του 2012 η εταιρεία οφείλει άνω του 1,2 δισ. ευρώ ενώ τα κεφάλαιά της είναι αρνητικά λόγω συσσωρευμένων ζημιών.

Στην ιστορία του Χ.Α. και ειδικότερα από τη δεκαετία του ’90, είχαμε δεκάδες περιπτώσεις εισηγμένων που αποτέλεσαν τα ναυάγια της αγοράς, καθώς οδηγήθηκαν σε χρεοκοπία, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε χιλιάδες μικρομετόχους οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί πολλά χρόνια, αφού οι μετοχές είχαν σταματήσει να είναι αντικείμενα διαπραγμάτευσης και δεν υπήρχε τρόπος εξωχρηματιστηριακά για τους επενδυτές να απαλλαγούν.

 Ο κύκλος των διαγραφών

Ο ενάρετος κύκλος διαγραφών αυτών των εταιρειών άργησε να ξεκινήσει (2006) και αφού πρώτα είχαν εξαντληθεί όλες οι εναλλακτικές λύσεις για να διασωθούν οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εισηγμένων που εγκλώβισαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομετόχους και συνέχιζαν να πωλούν προσδοκία στους επενδυτές, ενώ είχαν από καιρού χρεοκοπήσει, ήταν οι εξής: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Ξιφίας, Δυναμική Ζωή, Κεράνης Συμμετοχών, Sex Form, Intersat, Stabilton, Ipirotiki Software.

Oσοι  παλαιότεροι, θα θυμούνται την περίπτωση της ΔΑΝΕ. Η εταιρεία, με έδρα τη Ρόδο, εμφανιζόταν ως κυρίαρχη δύναμη στην ακτοπλοϊκή γραμμή της Δωδεκανήσου, με χιλιάδες μικρομετόχους (λαϊκής βάσης). Η κακή διαχείριση που οδήγησε σε δυσβάστακτα χρέη και η εμπλοκή ατόμων που είχαν στόχο τη χειραγώγηση της μετοχής και τον πλουτισμό προκάλεσαν την κατάρρευση της εταιρείας, που χρεοκόπησε αφήνοντας χρέη και εκατοντάδες ανθρώπους στην ανεργία.

Η Θεσσαλική αποτέλεσε το απόλυτο «όχημα» για κερδοσκοπικά παιχνίδια στο Χ.Α., ενώ στη διοίκησή της εμφανίσθηκαν άτομα που καμία σχέση δεν είχαν με management. Αντιθέτως, με όσα έπραξαν συνέβαλαν στη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες φούσκες στο Χ.Α.

Στην Κεράνης, γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου της χώρας συνέδεσαν το όνομά τους κατά τη δεκαετία του ’90 με την ιστορική εταιρεία, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 9 δημόσιοι αναγκαστικοί πλειστηριασμοί που έχουν καταστεί άγονοι, με αποτέλεσμα οι άνεργοι εργαζόμενοι να μην μπορούν μετά τόσο χρόνια να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πολύπαθη καπνοβιομηχανία έφθασε να διακινεί άσχετα προϊόντα ως προς το αντικείμενό της (μπίρες) και να χρηματοδοτεί συμβούλους για υπηρεσίες με ετήσιες αμοιβές 300.000 ευρώ, ενώ σε μία νύχτα μεταβιβάστηκε το 52% των μετοχών της.

Η Sex Form απασχόλησε πολλές φορές την επενδυτική κοινότητα, αφενός λόγω της τρελής κούρσας της μετοχής της, μεσούσης της χρηματιστηριακής κρίσης το 2002-2003, αφετέρου με τα… καμώματα του βασικού της μετόχου, ο οποίος ερευνάται για τα 5 εκατ. ευρώ που λείπουν από το ταμείο της. Από τον Ιούλιο του 2000, όταν η μετοχή της βρέθηκε στο ταμπλό της Σοφοκλέους, η πορεία της χαρακτηρίστηκε από μεγάλες υπεραξίες, τεράστιους όγκους συναλλαγών που ξεπερνούσαν και το 100% του συνόλου των μετοχών, από ανακοινώσεις για εξαγορές και διεθνείς συμφωνίες και από διάφορα άλλα γεγονότα που προκαλούσαν και εντυπωσίαζαν τους επενδυτές. Στην πενταετία 2000-2005, που η εταιρεία βρισκόταν στο ταμπλό, οι επενδυτές έγιναν δέκτες ειδήσεων που αφορούσαν περιπτώσεις για τριγωνικές συναλλαγές, πρόστιμα από την Kεφαλαιαγορά, ακόμη και μηνύσεις για υπεξαίρεση χρημάτων από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο…. (σ.σ. εμείς παραλείπουμε το όνομα, αν και πολύ γνωστό). Aξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του ενημερωτικού δελτίου της εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου το 2003, η Sex Form πραγματοποίησε αγορές σε 30 και πλέον εισηγμένες μετοχές της τάξης των 137 εκατ. ευρώ μέσα στο 2002!

Δεκάδες εκατ. ευρώ τα χρέη

 

Η Δυναμική Ζωή εμφανίστηκε ως η υπερδύναμη στον κλάδο των αλυσίδων γυμναστηρίων και έσκασε με πάταγο αφήνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη.

Αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις περιπτώσεις των πρώην εισηγμένων Stabilton και Intersat, που οδηγήθηκαν σε ζημιογόνους χρήσεις και διεγράφησαν από το Χ.Α

Να υπενθυμίσουμε ότι οι πρώτες εισηγμένες που διεγράφησαν ήταν οι: Ipirotiki Software & Publications, ΔΑΝΕ, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δάριγκ, Δυναμική Ζωή, Intersonic, Εμφασις, Domus, Cosmos, Globe, Θεσσαλική, Φιλίππου Δομικά Εργα, Ξιφίας».

 

SHARE