ΜΑΝΩΛΑΔΑ: Προφυλακιστέοι οι 4 “πιστολέρο” για την επίθεση στους μετανάστες

manwladaΠροφυλακιστέους έκρινε ο ανακριτής Αμαλιάδος, τους τρεις επιστάτες και τον  παραγωγό  φράουλας για την υπόθεση των πυροβολισμών στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Η αστυνομία αναφέρει στη δικογραφία κατηγορηματικά ότι πυροβολούσαν και οι τρεις και μάλιστα επανειλημμένως και αδιακρίτως επί είκοσι λεπτά, τραυματίζοντας πάνω από 30 εργάτες

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννης Τέντες  έθεσε σε καθεστώς προστασίας του 35 αλλοδαπούς τραυματίες της Μανωλάδας.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ- ΟΙ ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΆΦΟΥΣ

Ένταση και πανικός στο δικαστικό μέγαρο Αμαλιάδας όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για την προφυλάκιση των τεσσάρων για τους πυροβολισμούς στην Μανωλάδα. Η μητέρα των δυο αδερφών που προφυλακίζονται ξέσπασε κατά του 57χρονου ιδιοκτήτη της φυτείας λέγοντάς του «μου έφαγες τα παιδιά».

Δεν έλλειψαν και οι επιθέσεις στα ΜΜΕ. Τρεις από τους κατηγορούμενους επιτέθηκαν στους δημοσιογράφους φτύνοντας τις κάμερες και φωνάζοντας «εσείς μας βάζετε στην φυλακή».

ΔΙΕΘΝΩΣ ΞΕΦΤΙΛΑ

Την πλήρη διερεύνηση των όσων συνέβησαν στη Μανωλάδα ζήτησε με ανάρτηση της στο twitter η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για  τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τα θέματα Δικαιοσύνης, Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία στην ίδια ανάρτηση έκανε λόγο για «σοκαριστικά νέα για τον πυροβολισμό μεταναστών στην Ελλάδα».
Όπως αναφέρεται στο δελτίο πληροφόρησης Agence Europe «η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να λάβει άμεσα και υποδειγματικά μέτρα για την καταπολέμηση τέτοιων απάνθρωπων επιθέσεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας δήλωσε σχετικά ότι πλέον δεν θα γίνεται ανεκτή στην Ελλάδα, η οικονομική εκμετάλλευση εκατοντάδων ή χιλιάδων μεταναστών εργατών υπό απαράδεκτες συνθήκες».

Το ενδιαφέρον αρκετών ξένων ΜΜΕ έχει προσελκύσει εδώ και μέρες η είδηση για τους τρεις επιστάτες στη Μανωλάδα.

Οι New York Times αναφέρονται στο περιστατικό λέγοντας πως οι εργάτες που ζητούσαν τα δεδουλευμένα τους πυροβολήθηκαν από τους επιστάτες. Οι μετανάστες που εργάζονται στα χωράφια, γράφει η εφημερίδα, ζουν συχνά σε βρώμικα, ετοιμόρροπα παραπήγματα.

Ανάλογη είναι και η αναφορά του Spiegel, το οποίο γράφει πως «οι μετανάστες ζήτησαν τους μισθούς τους και τους πυροβόλησαν».

«Επίθεση της μαφίας της φράουλας» γράφει από την πλευρά της η γερμανική TAZ, ενώ η Welt γράφει πως «γίνεται ξεκάθαρο πως υπάρχει ολόκληρο σύστημα για να δουλεύουν οι μετανάστες χωρίς να πληρώνονται».

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΕΝΤΕ

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προχώρησε και στην έκδοση εγκυκλίου η οποία απευθύνεται προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας. Με αυτή τους ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Αφορμή για την αποστολή της εγκυκλίου προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών από τον κ. Τέντε αποτέλεσαν τόσο τα πρόσφατα γεγονότα στη Μανωλάδα όσο και άλλες περιπτώσεις κακομεταχείρισης ημεδαπών και αλλοδαπών για τις οποίες μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Στην εγκύκλιό του ο κ. Τέντες επικαλείται την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και την συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.
Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της Συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητα τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν την δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».
SHARE