ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Η Ελλάδα δεν «αγκάλιασε» τις μεταρρυθμίσεις – Δύο λάθη του ΔΝΤ

lagarde_cover
Για τα δύο λάθη του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα μίλησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο πρακτορείο Bloomberg. 

Παράλληλα, άσκησε κριτική στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας για την άρνηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στα τρία μνημόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα ποτέ δεν «αγκάλιασε» το πρόγραμμα ούτε ανέλαβε την ευθύνη για την υλοποίησή του.

«Έχουμε παραδεχτεί ένα λάθος, που είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές όπου όλοι –το ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ- υποτιμήσαμε τις επιπτώσεις ορισμένων μέτρων που προτάθηκαν» ανέφερε η κ. Λαγκάρντ.

«Υποτιμήσαμε την δυνατότητα της Ελλάδας να εγκρίνει και να κάνει δικά της τα μέτρα που απαιτούνται γιατί περάσαμε από μια κυβέρνηση σε μια άλλη και στη συνέχεια σε μια τρίτη και πάντα ακουγόταν ότι “δεν είναι δικό μας πρόγραμμα, δεν είναι δικές μας μεταρρυθμίσεις, δεν είναι στην πραγματικότητα δικά μας μέτρα. Επιβλήθηκε από την Τρόικα και έβαλαν όλα τα μέλη στο ίδιο σακί”».

Την ίδια ώρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ελληνικό ζήτημα δεν έχει ακόμα επιλυθεί. Εκτίμησε, όμως, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι μέσα από το προσφυγικό ο ρόλος της θα αναβαθμιστεί. «Και νομίζω ότι οι παρούσες συνθήκες με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες και ενισχύσουν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε» απάντησε η κ. Λαγκάρντ.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει ότι τα πράγματα θα φτιάξουν από μόνα τους, υποστήριξε, αξιώνοντας μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την ελληνική ηγεσία, προκειμένου να μεταρρυθμιστεί η εγχώρια οικονομία.

«Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε τους αριθμούς, τις μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα αυτών» επισήμανε σε συνέντευξή της στο περιοδικό Bloomberg Markets, και πρόσθεσε ότι «στόχος του ΔΝΤ είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας».

.

SHARE