Κόστος 18 δισ. ευρώ από την μη έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Iobe

Η ατολμία που έδειξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων κόστισαν στο ΑΕΠ 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής,

Συγκεκριμένα, περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ μικρότερες θα ήταν οι απώλειες της οικονομίας το διάστημα 2008- 2015, από το σύνολο των 66 δισ. ευρώ που έχασε το ΑΕΠ, εάν είχαμε εφαρμόσει εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις, όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο γενικός διευθυντής τουΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η σημαντική ύφεση για την ελληνική οικονομία ήταν αναπόφευκτη μετά το 2009, λόγω των προηγούμενων ανισορροπιών και των συστημικών στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία, που βρήκαν την έκφραση τους στα δίδυμα ελλείμματα και στη συσσώρευση χρέους.

Όμως ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ κατέστησε σαφές πως η “αναγκαία” για την προσαρμογή της οικονομίας ύφεση ήταν σημαντικά μικρότερη από αυτή που τελικά είχαμε. “Ανάλογα με τους επιμέρους υπολογισμούς, θα μπορούσαμε να έχουμε ισορροπήσει με ύφεση σωρευτικά της τάξεως του 15-16% από το 2008. Δηλαδή περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ μικρότερη από αυτή που είχαμε”.

“Εάν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει τον δρόμο που είχε χαραχτεί από τις αρχές τις κρίσης στο μέτωπο των διαρθρωτικών αλλαγών, η ελληνική ύφεση δεν διέφερε και πολύ από των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης”, σημειώνει ο κ. Βέττας.

Ο κ. Βέττας εστιάζει τις απώλειες στην ακραία αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε για τις προοπτικές της οικονομίας, στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ΕΕ, αλλά και στην έλλειψη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης που μαζί με την αργή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων απομάκρυνε τις επενδύσεις και απέτρεψε την αύξηση των εξαγωγών.

SHARE