Κτύπημα στο παράνομο εμπόριο όπλων από την ΕΛΑΣ

opla_irakleio
Σημαντικό πλήγμα στο παράνομο εμπόριο όπλων κατάφερε η ελληνική αστυνομία με την εξάρθρωση πολυμελούς οργάνωσης, η οποία από το 2007 δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην Κρήτη σε παράνομη εισαγωγή, διακίνηση και εμπορία όπλων και πυρομαχικών.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση, που ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές των Χανίων- αλλά και στην Κομοτηνή- δεκαοκτώ Ελληνες, ηλικίας 27 έως 59 ετών,σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας Ειδικός Φρουρός και ένας Αρχιφύλακας που υπηρετούν σε υπηρεσίες της Κρήτης, καθώς και Ειδικός Φρουρός που υπηρετεί σε υπηρεσία της Αττικής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα εικοσιοκτώ άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες.

Σύμφωνα με την αστυνομία τα μέλη της οργάνωσης προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, δια μέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων, και αφού τα τροποποιούσαν μετατρέποντάς τα σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή (πέραν της μισής) της εμπορικής τους αξίας. Ηγετικό ρόλο κατείχε 31χρονος συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, ενώ άλλα μέλη αναλάμβαναν την μετατροπή, διακίνηση και πώληση των όπλων. Ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και οι υπόλοιποι δύο Ειδικοί Φρουροί, που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία,δεν ταυτοποιούνται ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά εμπλέκονται σε επιμέρους πράξεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, 45 πιστόλια, 9 πολεμικά τυφέκια, 3 χειροβομβίδες, 22 καραμπίνες-κυνηγετικά, 11 αεροβόλα, 22.863 φυσίγγια πιστολιών-περιστρόφων, 3.444 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, 65 γεμιστήρες, 1.637 κυνηγετικά φυσίγγια, 89 εξαρτήματα όπλων, 9 μαχαίρια, 6 κροτίδες, 135 γραμμάρια πυρίτιδα και 24 γραμμάρια δυναμίτιδα 3 φυτίλια, 30 πυροκροτητές, Teizer, χειροπέδες, σπρέι πιπεριού και 93 κάλυκες.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, διαπιστώθηκε η παράλληλη δράση που είχε αναπτύξει ένας από τους συλληφθέντες – μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2014, στη διάπραξη εμπρησμών, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και απόπειρας εκβίασης σε βάρος 2 επιχειρηματιών και ενός ιδιώτη του νομού Χανίων.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη για να διακριβωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης.

SHARE