Ήξεις αφήξεις από το ΔΝΤ – Τώρα ζητά χαλάρωση της λιτότητας στην Ελλάδα λόγω προσφυγικού

obstfeld imfΤην ώρα που οι απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαίτερα του ΔΝΤ οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση σε ένα βαρύ συμβιβασμό με μέτρα 5,5 δισ. ευρώ για να κλείσει η αξιολόγηση, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου τονίζει ότι πρέπει να χαλαρώσουν βραχυπρόθεσμα τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα, λόγω της προσφυγικής κρίσης! 

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί ασφαλώς να υπάρξει κάποια ελαστικότητα στους στόχους του προϋπολογισμού» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο  Μορίς Οπστφελντ.

Λέει, επίσης, ότι σε τελευταία ανάλυση τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα, όπως, επίσης και η αμφισβητούμενη από τους ευρωεταίρους διαγραφή χρέους παραμένει απαραίτητη.

Ο ‘Οπστφελντ συνιστά προσοχή στο θέμα της επιστροφής σε εθνικούς τρόπους σκέπτεσθαι: «Υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη μια τάση να απορρίπτεται η οικονομική ενσωμάτωση και να αναζητούνται εθνικές λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως ακριβώς τώρα είναι αναγκαία όχι λιγότερη αλλά περισσότερη συνεργασία.

Κυρίως η επανακατασκευή συνοριακών φρακτών στην Ευρώπη ανησυχεί τον Αμερικανό οικονομολόγο. Αυτή η πολιτική επιδρά «στην ιδέα της νομισματικής ένωσης εκ διαμέτρου αντίθετα» υποστηρίζει και επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει «να βρει έναν δρόμο, ώστε να μοιράσει τα βάρη της ανθρωπιστικής καταστροφής με την υποδοχή και της ενσωμάτωση των προσφύγων».

Για το ξεπέρασμα της ευρωκρίσης θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες. Σε αυτές ανήκει η δημιουργία ενός συστήματος εγγυήσεως καταθέσεων, μια πρόταση την οποία απορρίπτει κυρίως η Γερμανία, καταλήγει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

SHARE