ΟΠΑΠ – Καμίλ Ζίγκλερ: “Χάος με τον παράνομο τζόγο – Xάνονται τεράστια έσοδα για το κράτος”

ZIEGLER OPAP«ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» – ΕΥΣΗΜΑ ΤΟΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Από την αρχή είχαμε ενημερώσει για τις καταστροφικές συνέπειες του ειδικού τέλους στο δίκτυο των πρακτόρων, την αδυναμία εξασφάλισης των προσδοκώμενων δημόσιων εσόδων καθώς και για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην εταιρεία», σημείωσε Καμίλ Ζίγκλερ απαντώντας σε ερωτήσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ.

Όπως είπε «το ειδικό τέλος αποτελούσε εξαιρετικά διακριτική μεταχείριση σε βάρος του ΟΠAΠ καθώς αφορούσε μόνο στην εταιρεία μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα ακαθάριστα έσοδα (GGR) με ποσοστό 35% και καθώς θα υπάρξει αναδρομική ισχύ για τον φόρο GGR, θα πρέπει να πληρώσουμε 70-75 εκ. ευρώ επιπλέον. Είναι μια σημαντική επιβάρυνση για την εταιρεία, καθώς χτυπάει στη λειτουργική κερδοφορία. «Από την μεριά μας, και εφόσον η αύξηση αυτή όντως νομοθετηθεί, θα εξετάσουμε και εφαρμόσουμε επιχειρησιακά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο για την εταιρεία μας».

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι το 35% είναι μακράν ο υψηλότερος φόρος στην Ευρώπη. «Βέβαια είναι αντιληπτό σε εμάς ότι κι άλλοι φόροι στην Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Είναι δεδομένο όμως ότι όσο αυξάνεται υπέρμετρα η φορολογία, αντίστοιχα μεγαλώνει το μερίδιο της παράνομης αγοράς όπου δεν υπάρχει προστασία των παικτών, δεν υπάρχουν κανόνες υπεύθυνου παιχνιδιού και φυσικά τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου είναι μηδενικά.»

Η διοίκηση Ζίγκλερ έλαβε εύσημα από τους μετόχους της εταιρείας που μίλησαν στη Γενική Συνέλευση. Μνημόνευσαν το «συμμάζεμα» που έχει συντελεστεί στον οργανισμό τα τελευταία δύο χρόνια και χαρακτήρισαν την εταιρεία παράδειγμα για όλους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κος Ζίγκλερ σημείωσε:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ. Η θέση του ΟΠAΠ για το υπάρχον καθεστώς λειτουργίας των 24 διαδικτυακών εταιρειών είναι ξεκάθαρη. Λειτουργούν κάτω από ένα απόλυτα γκρίζο καθεστώς, σε βάρος των αποκλειστικών δικαιωμάτων που έχει ο ΟΠΑΠ στο διαδίκτυο, ο οποίος έχει καταβάλλει σημαντικά ποσά για τις άδειες του.

Είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποκλειστική άδεια για υπηρεσίες αθλητικού στοιχήματος μέσω διαδικτύου. Επίσης, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής στο διαδίκτυο των υφιστάμενων παιχνιδιών του, όπως ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο, κλπ.

Τα μόνα παιχνίδια για τα οποία δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια σε κανένα πάροχο μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο είναι παιχνίδια τύπου καζίνο, όπως poker, blackjack, κλπ, όπου σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη σύμβαση παραχώρησης, ο ΟΠAΠ έχει το δικαίωμα άσκησης πρώτης προτίμησης.

Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για την προάσπιση των συμφερόντων του ΟΠΑΠ και των μετόχων του.

VLTs. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Τόσο ο ΟΠAΠ όσο και το Κράτος χάνουν χρήματα. Με τον ισχύοντα κανονισμό το έργο είναι οικονομικά μη-βιώσιμο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο, όλες οι ομάδες μας που σχετίζονται με αυτό είναι έτοιμες. Μόλις ο κανονισμός καταστεί ισορροπημένος και παρόμοιος με αυτούς των Ευρωπαϊκών χωρών, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε.

ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ ΤΖΟΓΟΣ. Ο κος. Ζίγκλερ αναφέρθηκε και στη μάστιγα του παράνομου τζόγου και τον χαρακτήρισε ως ένα τεράστιο φαινόμενο. Μελέτες πανεπιστημίων και ειδικών της αγοράς παιγνίων αναφέρουν ότι η παράνομη αγορά προσεγγίζει τη νόμιμη όσον αφορά τον τζίρο. Το κράτος χάνει τεράστια έσοδα. Μόνο για τα VLTs τα χαμένα έσοδα για το κράτος από την παράνομη δραστηριότητα τους ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο GGR. Θεωρούμε ότι πρέπει να λυθεί το θέμα με τα VLTs ώστε να δημιουργηθούν αρκετά σημαντικά έσοδα για το κράτος και να δοθεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παράνομη αγορά, προστατεύοντας τους παίκτες.

ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ. Γίνονται σοβαρές προσπάθειες ανάπτυξης του προϊόντος και δημιουργίας αξίας για τους μετόχους. Μέσα στη χρονιά ο ιπποδρομιακός στοιχηματισμός θα διατίθεται και διαδικτυακά.

ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία για την εξεύρεση κοινών και αποτελεσματικών διευθετήσεων. Μπορώ να πω πως είμαστε στο ίδιο καράβι και έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία.

Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Ζίγκλερ

Αγαπητοί μέτοχοι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι των πρακτόρων, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας.

Σας καλωσορίζω στη 16η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΠAΠ ΑΕ.

Πριν προχωρήσουμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, θα ήθελα να μιλήσω σύντομα για την περσινή χρονιά.

Για τον OΠΑΠ, το 2015 ήταν μια χρονιά σημαντικών επιτευγμάτων και ισχυρών οικονομικών επιδόσεων μέσα σε ένα πολύ ασταθές περιβάλλον, που επηρέασε τις δραστηριότητες της Εταιρείας.

Παρά τις δυσκολίες στη χώρα, την τραπεζική αργία, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που εξακολουθούν να υφίστανται, την ξαφνική και άνευ προηγουμένου επιβολή του νέου κανονισμού για τα VLTs και άλλες τέτοιες συνθήκες, παραμείναμε πιστοί στη στρατηγική μας, ανταποκριθήκαμε άμεσα και αφιερωθήκαμε στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους πελάτες, τους πράκτορες και τους εργαζόμενούς μας, καθώς και για την ελληνική κοινωνία.

Πήραμε πρωτοβουλίες που προσδίδουν αξία και βελτιώνουν την παικτική εμπειρία των πελατών μας και προσφέρουν οφέλη σε πολλά επίπεδα. Το 2015, αναζωογονήσαμε με επιτυχία υφιστάμενα παιχνίδια, και συγκεκριμένα το KINΟ, το Τζόκερ και το Πάμε Στοίχημα. Σε συνεργασία με τους πράκτορές μας, βελτιώσαμε την ποιότητα της παικτικής εμπειρίας των πελατών μας στα καταστήματά μας. Και όλα αυτά τα καταφέραμε παραμένοντας απόλυτα προσηλωμένοι στις αρχές του υπεύθυνου παιχνιδιού.

Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με την επέκτασή μας σε νέες δραστηριότητες, τη βελτιστοποίηση του κόστους των επιχειρησιακών τομέων και τη σημαντική προσπάθεια των εργαζόμενων μας, οδήγησαν σε σημαντική βελτίωση των εταιρικών μας αποτελεσμάτων και σε μεγαλύτερη συνεισφορά προς όλους.

Το 2015, πετύχαμε άνοδο των καθαρών εσόδων προ εισφορών (GGR) και των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 1,6% και 8,8% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν σε 210,7 εκατομμύρια ευρώ, υψηλότερα κατά 8,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι το 2015 οι δράσεις μας για την Εταιρική Υπευθυνότητα ενισχύθηκαν σημαντικά. Πέρυσι, δημιουργήσαμε 125 αθλητικές ακαδημίες σε όλη την Ελλάδα και ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της ανακαίνισης των δύο νοσοκομείων παίδων, έργα από τα οποία ωφελούνται οι νέοι και η κοινωνία στο σύνολό της. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τα επιτεύγματά μας σε αυτό τον τομέα.

Ως αποτέλεσμα των οικονομικών μας επιδόσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,40 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται στο συνολικό μεικτό ποσό των 127,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό καθιστά τον ΟΠΑΠ μία από τις λίγες εισηγμένες εταιρείες που επιστρέφουν κέρδη στους μετόχους τους.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση του μερίσματος σε σχέση με αυτό του 2014 δεν είναι κάτι που κάναμε με ευκολία, και θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη θέση μας, τη δέσμευσή μας για διανομή του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων ταμειακών ροών πίσω στους μετόχους μας, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη μας τις πιθανές επενδύσεις.

Οι καιροί όμως αυτοί είναι πράγματι ασυνήθιστοι για εμάς και την εταιρεία και στο πλαίσιο αυτό των τωρινών δεδομένων προτιμάμε να είμαστε συνετοί και να λαμβάνουμε υπόψη μας όλες τις συνθήκες.

Οι οικονομικές μας επιδόσεις έδωσαν απτά οφέλη στο κράτος και το δίκτυο των πρακτόρων μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι το μεγαλύτερο όφελος αυτής της επιτυχημένης χρονιάς καρπώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο, με τον ΟΠAΠ να βρίσκεται ανάμεσα στις εταιρείες που καταβάλλουν τους υψηλότερους φόρους στην Ελλάδα. Μόνο το 2015, συνεισφέραμε περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Οι πράκτορές μας αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια, και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα ακόμα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους εργαζομένους μας για την προσπάθειά τους, καθώς και τη συμβολή τους στην επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω εξίσου τους πελάτες μας και τους συνεργάτες μας.

Κλείνοντας με ένα μήνυμα για την φετινή χρονιά, οι περιορισμοί και η αβεβαιότητα στο περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε παραμένουν, ειδικά σε ρυθμιστικό και φορολογικό επίπεδο. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να λειτουργούμε σε ένα ορθολογικό και ισορροπημένο περιβάλλον, με σκοπό να προστατεύουμε τα δικαιώματα της εταιρείας και του δικτύου των πρακτόρων μας.

Όσον αφορά τα VLTs, η θέση μας είναι γνωστή. Ο κανονισμός πρέπει να αλλάξει, η διαδικασία διαιτησίας βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι προφανές ότι ο ΟΠΑΠ  και το Ελληνικό Δημόσιο χάνουν εκατομμύρια έσοδα από την παράνομη αγορά.

Παρά τις δυσκολίες, θέλω να τονίσω τη δέσμευσή μας να επενδύσουμε στη χώρα και να αναπτύξουμε την εταιρεία μας με τρόπο που θα αποβεί προς όφελος όλων, ανταποκρινόμενοι παράλληλα στον κοινωνικό μας ρόλο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας για την υπομονή που επιδεικνύουν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και να τους διαβεβαιώσω ότι είμαστε στο ίδιο καράβι.

Για ακόμη μία φορά, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στη Γενική Συνέλευση και την εμπιστοσύνη σας στις μακροπρόθεσμες δυνατότητες της εταιρείας μας.

SHARE