Κάμερον: Αρνητικός σε νέο δημοψήφισμα – Μέρκελ: Χρόνος στο Λονδίνο χωρίς διαπραγμάτευση

merkel-kameron

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απέκλεισε κατηγορηματικά τη πιθανότητα η χώρα του να προχωρήσει σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα εξουσιοδότησε μια ομάδα αξιωματούχων να προχωρήσουν στην προετοιμασία της αποχώρησης.

Η ξεκάθαρη διευκρίνιση ήρθε μέσω του εκπροσώπου του Βρετανού πρωθυπουργού, αφού είχε προηγηθεί η συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών για την διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας.

Όπως μεταδίδει η Independent, ο κ. Κάμερον προέδρευσε στην πρώτη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου μετά το δημοψήφισμα της Παρασκευής. Υπουργοί που έλαβαν μέρος στην συνάντηση επιβεβαίωσαν τα σχέδια για μια ειδική μονάδα της κυβέρνησης που θα χαράξει την στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, ο κ. Κάμερον δήλωσε πως η βρετανική κυβέρνηση δεν θα πυροδοτήσει το άρθρο 50 σε αυτό το στάδιο. Η απόφαση για την επίκληση του άρθρου 50 αφορά αποκλειστικά την Βρετανία, τόνισε ο ίδιος.

Μέρκελ: Πίστωση χρόνου στο Λονδίνο χωρίς διαπραγμάτευση

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τη μεριά της εμφανίστηκε διαλλακτική για το χρόνο που θα χρειαστεί το Λονδίνο για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και αποφασισμένη ότι δεν θα προηγηθεί διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Βρετανία πριν την αποχώρησή της τελευταίας.

«Ασχολούμαι με την πραγματικότητα και αυτή είναι ότι η πλειοψηφία των Βρετανών αποφάσισε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένω λοιπόν κάποια στιγμή τη αίτηση της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας προς την ΕΕ, βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Πιστεύω ότι πρέπει να δούμε την αλληλουχία των πραγμάτων: η δήλωση πρέπει να σταλεί από μια βρετανική κυβέρνηση και σε αυτό δεν βάζω ούτε φρένο αλλά ούτε και επισπεύδω.

Αλλά δουλειά μου είναι να σκεφτώ πάνω σε αυτό τότε, όταν θα έχει έρθει το αίτημα. Το πώς ακριβώς θα γίνει, προσδιορίζεται σαφώς από το άρθρο 50. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια επ’ αόριστον διαιώνιση, διότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καλό για την οικονομία καμίας πλευράς. Η Βρετανία τώρα για κάποιο χρονικό διάστημα θα αναλύσει τα πράγματα, έχω γι’ αυτό κάποια κατανόηση. Κατά τα άλλα, θα μιλήσουμε αύριο με τον βρετανό Πρωθυπουργό», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Χρόισμαν.

«Πρέπει να είναι σαφές ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις πριν από την επίσημη έκφραση της πρόθεσης για έξοδο από την ΕΕ. Δεν μπορούμε λοιπόν να ξεκινήσουμε κάποιες ανεπίσημες συνομιλίες χωρίς να έχουμε τη δήλωση από τη Βρετανία. Είναι απολύτως σαφές», πρόσθεσε η καγκελάριος και επανέλαβε την ανάγκη «να κάνουμε το παν ώστε η Ε.Ε. των 27 να βαδίσει ενωμένη τον δρόμο, δηλαδή να κάνουμε το παν ώστε να μην ενισχυθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις, αλλά οι δυνάμεις της ενότητας».

SHARE