ΚΑΤΑΡ-ΣΑΜΑΡΑΣ: Συζητήσεις για αεροδρόμια και μαρίνες – Φάκελος για επενδύσεις ιδιωτών σε φάρμακα, Υγεία, τουρισμό, ενέργεια και Mall

KATAR Την ανάπτυξη συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων με κεφάλαια του Κατάρ στην χώρα προσδοκά για το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση μετά τις επαφές του πρωθυπουργού με την ανώτατη ηγεσία του εμιράτου.

Το Κατάρ έχει εκδηλώσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για ορισμένα από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια και τις 48 μαρίνες που είναι προς αποκρατικοποίηση από την ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα προωθείται το σχέδιο για την δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού ταμείου με κεφάλαια από τις δύο χώρες που θα επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται την έγκριση της ΕΕ ενώ αναζητά τα κεφάλαια της δικής της συμμετοχής που μπορεί να είναι τμήμα από το ΕΣΠΑ.

Η νέα σχέση των δύο χωρών δημιουργεί περιθώριο για την ανάπτυξη των απευθείας  σχέσεων των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι “οι επιχειρηματίες που συνόδευσαν την κυβερνητική αποστολή είναι υψηλού επιπέδου και συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή τους”. Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στην ηγεσία του Κατάρ φακέλους με συγκεκριμένα σχέδια που έχουν αναπτύξει έλληνες επιχειρηματίες και στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια του Κατάρ. Είναι τομείς όπως το φάρμακο, η Υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, ακόμη και εμπορικά κέντρα (Mall).

Υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από την πλευρά του εμιράτου για την δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Ελλάδα -όχι όμως στον Αστακό- στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη.

 

Κυβερνητική πηγή έλεγε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μεταξύ των δύο κρατών που θα δημιουργήσει την βάση για μία επιτάχυνση των επιδιώξεων για επιχειρηματικές συμφωνίες. Η ίδια πηγή έδινε έμφαση στο ότι ξεπεράστηκε η δυσπιστία που είχε δημιουργηθεί στην ηγεσία του Κατάρ από προηγούμενες επαφές που είχαν. “Τώρα προχωράμε, αλλά θα γίνουν σταθερά βήματα θα πάμε σχέδιο με σχέδιο”. Φυσικά η ηγεσία του Κατάρ εξακολουθεί να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες, κατανοεί όμως τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα λόγω των δεσμεύσεών της από τους ευρωπαικούς κανόνες.

Μετά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του εμιράτου ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε το τεχνητό νησί το Ρearl Island και ενημερώθηκε για το εντυπωσιακό πρότζεκτ το οποίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

SHARE