Ιταλία: Πιθανή η ενίσχυση του Κινήματος των 5 Αστέρων στις δημοτικές εκλογές

italy1

Οι Ιταλοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την εκλογή δημάρχων. Οι σημερινές εκλογές μπορεί να δώσουν μεγάλο προβάδισμα στο αντικαθεστωτικό Κίνημα των 5 Αστέρων, ειδικά στην Ρώμη, αποτυπώνοντας τον θυμό του κόσμου έναντι των βασικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Το σλόγκαν του κινήματος είναι απλό: «Ειλικρίνεια». Το Κίνημα υπόσχεται να μειώσει τους μισθούς και τα προνόμια των πολιτικών και να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Περίπου 13 εκατ. άτομα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για δημάρχους σε περίπου 1.300 κωμοπόλεις και πόλεις της Ιταλίας. Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων, τότε θα διενεργηθεί στις 19 Ιουνίου δεύτερος γύρος εκλογών μεταξύ των δυο υποψηφίων που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 11 το βράδυ, όταν θα ανακοινωθούν και τα exit polls των βασικών πόλεων. Οι αρχικές προβλέψεις με βάση την πραγματική καταμέτρηση ψήφων θα δημοσιοποιηθούν μια ώρα αργότερα.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι είναι φαβορί μόνο στο Τορίνο, ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι εκλογές δεν θα έχουν επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η υποψήφια του Κινήματος των 5 Αστέρων στη Ρώμη, Virginia Raggi, ελπίζει πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην πόλη και προηγούνταν στην τελευταία δημοσκόπηση.

SHARE