Ιταλία: Οι τράπεζες θα χρειαστούν κρατικά κεφάλαια – Δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη

 

visco

Πρέπει να χρησιμοποιηθούν κρατικά κεφάλαια για να στηριχθούν οι προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας, σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που «είναι γεμάτο κινδύνους» μετά το Brexir, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.

Ο Βίσκο είπε ότι οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι «γεμάτες κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και ότι ένας κρατικός μηχανισμός ασφαλείας για τη στήριξη των τραπεζών είναι απαραίτητος και δεν απαγορεύεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η Ιταλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκπόνηση ενός σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της με κρατικά κεφάλαια, περιορίζοντας τις ζημίες για τους επενδυτές των τραπεζών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με μια κοινή δέσμευση θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις τρέχουσες δυσκολίες», δήλωσε ο Βίσκο σε συνέδριο με Ιταλούς τραπεζίτες.

Ο υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν ευελιξία για την κρατική ενίσχυση των τραπεζών και ότι αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε όλη του την έκταση στις τρέχουσες συνθήκες.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε «συνεχή διάλογο» με τις Βρυξέλλες για να «διερευνήσει όλα τα μέσα δημόσιας παρέμβασης που επιτρέπονται από τους κανονισμούς της ΕΕ» δήλωσε ο Πάντοαν.

Ο Βίσκο, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε για ενδεχόμενες συστημικές επιπτώσεις μιας τραπεζικής κρίσης στα μεμονωμένα κράτη-μέλη της ΕΕ και το σύνολο της ευρωζώνης. Δήλωσε, πάντως, ότι μεγάλο μέρος των ‘κόκκινων δανείων’ στην Ιταλία βρίσκεται στα χέρια τραπεζών που είναι σε υγιή οικονομική κατάσταση.

«Είναι λάθος να μιλάμε για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ως μια έκτακτη κατάσταση για το συνολικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε.

Ο Βίσκο πρόσθεσε ότι μετά την προσφάτως ανακοινωθείσα συγχώνευση μεταξύ της Banco Popolare και της Banca Popolare di Milano αναμένει «πριν περάσει πολύς καιρός» και άλλες συγχωνεύσεις ή εξαγορές.

Ο Βίσκο δήλωσε ότι στην παρούσα κατάσταση είναι απαραίτητο οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής να είναι έτοιμοι «να περιορίσουν τις εντάσεις στην αγορά, να διασφαλίσουν τη ρευστότητα, να ενδυναμώσουν το τραπεζικό σύστημα και να στηρίξουν την εμπιστοσύνη». Προειδοποίησε επίσης ότι η πολύ αυστηρή εφαρμογή των κανόνων τραπεζικής εποπτείας δεν θα πρέπει «να αποτελέσει από μόνη της πηγή έντασης».

Η ΕΚΤ σκέπτεται “μικρή κρατική στήριξη” τραπεζών – Δηλώσεις Vitor Constancio

“Η τρέχουσα κατάσταση, μετά το νέο κύμα υποχώρηση των τρπαεζικών μετοχών στον απόηχο του Brexit, απαιτεί μια σοβαρή εξέταση της αντιστάθμισης ορισμένων αδυναμιών της αγοράς με μικρή κρατική στήριξη προκειμένου να βελτιωθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην περιοχή”, δήλωσε σε συνέδριο στη Μαδρίτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio

“Aν δεν υπάρξει αυτή η προσέγγιση, η μόνη διαθέσιμη λύση για τις εποπτικές αρχές είναι να θέσουν χρονικά όρια στην διαγραφή μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), που ρεαλιστικά θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσουν σε λογικά επίπεδα”, επισήμανε.

SHARE