Ισπανία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη κατά της ανεξαρτησίας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν απόψε στη Βαρκελόνη κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, της Ισπανίας και της Ευρωπης για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που οι υποστηρικτές της θέλουν να οργανώσουν αύριο Κυριακή στην Καταλονία.

“Είμαστε κι εμείς Καταλανοί!”, φώναζαν γύρω στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) οι διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου της Βαρκελόνης ενώ μερικοί προστατεύονταν από μια ισχυρή νεροποντή με τη βοήθεια μιας μεγάλης σημαίας της Ισπανίας που είχαν απλώσει πάνω από τα κεφάλια σαν μουσαμά.

“Ο Πουτζεμόντ στη φυλακή”, φώναζαν άλλοι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης, τον υποστηρικτή της ανεξαρτησίας Κάρλες Πουτζεμόντ. Ο διαδηλώσεις υπέρ της παραμονής στην Ισπανία είναι σπάνιες στην Καταλονία, παρόλο που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περισσότεροι είναι οι Καταλανοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην Ισπανία απ’ όσους θέλουν να την εγκαταλείψουν.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είχε παραγγελθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση δίνει μάλιστα ένα προβάδισμα στην παράταξη του όχι με 49,4% των ερωτηθέντων, έναντι 41,1% που θέλουν την ανεξαρτησία.

Αντίθετα πάνω από 70% των Καταλανών επιθυμούν το θέμα να διευθετηθεί με ένα νόμιμο δημοψήφισμα.

“Βρίσκομαι εδώ επειδή βαρέθηκα αυτή τη ρήξη, αυτή η ‘αντι-δημοκρατία’ με κουράζει, αυτό που μας επιβάλλουν, οι παραβιάσεις του νόμου και το γεγονός ότι αισθανόμαστε διαφορετικοί” από την υπόλοιπη Ισπανία, συνοψίζει η Μαρία Ζοζέ Μορένο, μια διαδηλώτρια 54 ετών στη Βαρκελόνη.

“Πιστεύω ότι θα μπρούσαμε να κάνουμε ένα νόμιμο δημοψήφισμα, γιατί όχι, με συναινετικό τρόπο”, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν επίσης σημαίες της Καταλονίας και της Ευρώπης και πανό που έγραφαν “Η Καταλονία είναι Ισπανία”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE