Ιράκ: Μετά την Ταλ Αφάρ η μάχη εναντίον του ISIS συνεχίζεται στη Χαουίτζα

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν στο πλευρό τους θα αρχίσουν σύντομα τη μάχη για να αποσπάσουν τη Χαουίτζα, βόρεια της Βαγδάτης, από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά την ανακατάληψη της Ταλ Αφάρ, ενός από τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη χώρα.

Αφού εκδιώχθηκαν από την Ταλ Αφάρ, στο βόρειο Ιράκ, τα μέλη του ΙΚ δεν ελέγχουν πλέον παρά τη Χαουίτζα και την περιοχή γύρω από αυτήν, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, καθώς και τρεις πόλεις στην έρημο, στα σύνορα με τη Συρία. Οι ιρακινές αρχές μέχρι τώρα δεν έχουν δώσει τη διαταγή να αρχίσουν επιχειρήσεις για να ανακτηθούν.

“Αφού η αποστολή στην Ταλ Αφάρ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τα στρατεύματα κατευθύνονται προς τη Χαουίτζα”, στην επαρχία του Κιρκούκ —μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, την οποία διεκδικούν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης και το ιρακινό Κουρδιστάν— σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης.

Ο Άχμεντ αλ Ασάντι, εκπρόσωπος των παραστρατιωτικών μονάδων Χασντ αλ Σαάμπι, στις οποίες κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι “η επιχείρηση για να απελευθερωθεί η Χαουίτζα θα αρχίσει σίγουρα μερικές ημέρες μετά το Έιντ αλ Άντχα”, τη μεγάλη γιορτή του Ισλάμ που για τους σιίτες αρχίζει σήμερα Σάββατο και διαρκεί τέσσερις ημέρες.

Εν όψει της επιχείρησης, “ερρίφθησαν εκατομμύρια φυλλάδια στη Χαουίτζα για να ενημερωθούν οι κάτοικοί της ότι σύντομα θα έχουν τελειώσει με τις τρομοκρατικές συμμορίες του ΙΚ”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κοινής Επιχειρησιακής Διοίκησης, καθώς και εκκλήσεις προς τους τζιχαντιστές “να παραδοθούν και να καταθέσουν τα όπλα”.

Εξάλλου, οι κάτοικοι κλήθηκαν να “απομακρυνθούν από σημεία συγκέντρωσης τζιχαντιστών καθώς μπορεί να γίνουν στόχος αεροσκαφών” της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράκ και των κρατών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η περιοχή που θέλουν να ανακτήσουν οι ιρακινές δυνάμεις έχει έκταση “9.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων”.

Το ερώτημα της συμμετοχής των Πεσμεργκά, των κούρδων μαχητών που πήραν μέρος στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Το ζήτημα θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο εξαιτίας της διένεξης για την επαρχία του Κιρκούκ, οι πολίτες της οποίας θα κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, το οποίο η Βαγδάτη απορρίπτει κατηγορηματικά.

Μέχρι σήμερα, η επαρχία αυτή υπάγεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όχι στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν.

Κατά τη διάρκεια της μάχης για να ανακαταληφθεί η Χαουίτζα οι ιρακινές δυνάμεις θα προσπαθήσουν επίσης να διώξουν το ΙΚ από το δυτικό τμήμα της Σαργκάτ, μιας πόλης που βρίσκεται δυτικότερα, στον ποταμό Τίγρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE