ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις – Πιθανή η κρατική διάσωση λέει ο Νοβότνι

italy banks

 

Αντιμέτωπη με το δίλημμα του bail in ή της κρατικής διάσωσης των προβληματικών της τραπεζών και ειδικά της Monte dei Paschi βρίσκεται η Ιταλία, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία για την τύχη τους, με φόντο την πολιτική αναταραχή που προκαλεί η παραίτηση Ρέντσι, μετά τον θρίαμβο στο ιταλικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση. 

Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να δαπανήσει δημόσιο χρήμα για τη διάσωση κάποιων τραπεζών της, συμπεριλαμβανομένης και της απόκτησης ποσοστών σε αυτές, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως της Γερμανίας και της Αυστρίας είναι ότι, μέχρι τώρα, στην Ιταλία δεν έχει υπάρξει σημαντική κρατική βοήθεια ή εξαγορές (των τραπεζών) από το κράτος», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νοβότνι, που είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

«Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα είναι απαραίτητο για να κράτος να αποκτήσει ποσοστά (στις τράπεζες) με κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, το σχέδιο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena κρέμεται από μια κλωστή, μεταδίδει το Reuters.

Η Monte dei Paschi, που σύμφωνα με τα τελευταία stress tests είναι η πιο αδύναμη τράπεζα, είχε προγραμματίσει να εξασφαλίσει μια δέσμευση από έναν ή περισσότερους επενδυτές (anchor investors) και να προχωρήσει πώληση μετοχών την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Επισημαίνεται ότι σύμβουλοι διάσωσης της ιταλικής τράπεζας JP Morgan και Mediobanca θα συναντηθούν σήμερα (5/12/2016) για να αποφασίσουν εάν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ως ανάδοχοι ή θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να βγουν από τη συναλλαγή λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς. Επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο (6/12/2016).

SHARE