ΙΤΑΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Ακυβέρνητη η Ρώμη; – Σίλβιο και Γκρίλο με πολύ ψηλά ποσοστά

berlusconi-bersani[UPD: Μάχη για τον έλεγχο της γερουσίας δίνουν Μπερλουσκόνι και Μπερσάνι. Εντυπωσιακά υψηλό το ποσοστό του αντι-συμβατικού κόμματος διαμαρτυρίας του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Οριακό προβάδισμα για κεντροαριστερά στην κάτω Βουλή. Εκλογική ήττα για τον Μάριο Μόντι.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 30.100 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 60.431), η κεντροαριστερά προηγείται με ποσοστό 32,9%, έναντι 29,2% του  Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Πέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει την αποκαλούμενη “ψήφο διαμαρτυρίας”, λαμβάνει ποσοστό 24%, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι παίρνει 9,2%.

Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν, αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η Κεντροαριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία. Ανατροπή της εικόνας των exit poll από τις προβολές με βάση το πρώτο δείγμα από τις πραγματικές ψήφους.

Οι προβολές δυο εταιριών μεταβάλλουν σημαντικά την εικόνα των ποσοστών των ιταλικών κομμάτων και συμμαχιών, σε ό,τι αφορά την γερουσία.

Βάσει των προβολών αυτών, που βασίζονται σε πραγματικές ψήφους (εταιρίες Tecne και Πιέπολι) η κεντροδεξιά συμμαχία φέρεται να εξασφαλίζει το 31,6% η κεντροαριστερή το 29,4%, το κίνημα Πέντε αστέρων του Μπέπε Γκρίλο το 24,9% και η λίστα του Μάριο Μόντι το 9,6%.

Τα Instant Poll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων, παρουσίαζαν αντιθέτως ουσιαστικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς—τουλάχιστον τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, που όμως μένει να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν αργότερα, όταν προχωρήσει η καταμέτρηση, εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς όπως ο Γκαετάνο Κουαλιαριελό και της κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ευρέως συνασπισμού (κεντροαριστερά, συντηρητικοί, δυνάμεις προσκείμενες στον Μόντι) για να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες.

Βάσει των στατιστικών προβολών, την κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας φέρεται προς το παρόν ότι κερδίζει στην ψηφοφορία για την γερουσία η κεντροδεξιά.

Η ιταλική κεντροαριστερά διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως άλλαξαν τα δεδομένα στη Γερουσία, εκεί όπου πραγματικά δίνεται η μάχη, παραπέμποντας σε αμερικανικές εκλογές. Η αγωνία στα κομματικά επιτελεία, αλλά και σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, πλέον βρίσκεται στα ύψη.

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά που εκλέγουν το μεγαλύτερο αριθμό γερουσιαστών -στη Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι), το Βένετο, την Καμπανία και τη Σικελία. Το θρίλερ καλλιεργείται εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού συστήματος, που σε αντίθεση με τη Βουλή στη Γερουσία δίνει μπόνους πλειοψηφίας όχι σε εθνικό αλλά περιφερειακό επίπεδο.

 

SHARE