Θ. ΒΑΜΒΑΚΙΔΗΣ: Η έξοδος από το ευρώ δεν γίνεται σε ένα βράδυ – Η Ελλάδα πρέπει να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία

athanasios-vamvakidis-i-therapeia-ton-provlimatikon-daneion-einai-epodyni

O επικεφαλής αναλυτής της Bank of America Merrill Lynch Θ. Βαμβακίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε πως η έξοδος από το ευρώ δεν γίνεται σε ένα βράδυ ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία με τους θεσμούς.

“Δεν είναι αργά για την Ελλάδα, αλλά ο χρόνος είναι λίγος”, υποστήριξε ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch. “Πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτή την εβδομάδα, αλλά θα πρέπει να μπουν τα θεμέλια για το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαΐου. Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει στη συνέχεια να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν τα μέτρα και μόνο τότε θα μπορούν να γίνουν εκταμιεύσεις”, δήλωσε ο κ. Βαμβακίδης προσθέτοντας ότι “όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν μέχρι τέλη Μαΐου”.

Μιλώντας στην εκπομπή “ΣΚΑΙ στις 6” ο κ. Βαμβακίδης σημείωσε ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ο,τι πριν από ένα χρόνο. Πρόσθεσε ότι οι προβλέψεις της BofA Merrill Lynch τοποθετούν την ανάπτυξη στην Ελλάδα για φέτος στο 0,6% με κίνδυνο για μηδενική ανάπτυξη.

Εκτίμησε πάντως ότι “εφόσον υπάρξει συμφωνία και σταματήσει η αγορά να ανησυχεί για το Grexit, ίσως δούμε πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάκαμψης την επόμενη χρονιά”.

Όπως εξήγησε, οι εξωτερικές συνθήκες είναι πλέον πολύ ευνοϊκές και μια συμφωνία που θα εξαλείψει το ρίσκο θα ανοίξει τον δρόμο στην Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, ο αναλυτής της BofA Merrill Lynch σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα, ενώ διέκρινε σημάδια ευελιξίας στις συνομιλίες για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επισήμανε ακόμη, ότι στο θέμα των συντάξεων το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει να εξαλειφθούν οι εξαιρέσεις, ενώ ειδικό βάρος δίνεται και στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

SHARE