Ο Ντάισελμπλουμ θαυμάζει τον Τσίπρα!

tsipras dijsselbloem

Την εκτίμησή του ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα στηρίξει το σχέδιο της ευρωζώνης για καθυστέρηση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018, όταν η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, εξέφρασε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (μεταξύ των οποίων η Guardian και η Sueddeutsche Zeitung).

Παράλληλα, δήλωσε πως θαυμάζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επανεξελέγη πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχοντας ήδη συμφωνήσει στη νέα διάσωση ύψους 89 δισ. ευρώ που συνοδεύεται από σκληρούς όρους.

Σημειώνεται πως χθες, σε δηλώσεις του στο European Business Summit, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «έχουμε γυρίσει σελίδα» στην Ελλάδα, καλώντας την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «η σταθεροποίηση είναι το «κλειδί» για την Αθήνα, χρειάζεται εμπιστοσύνη για να επιστρέψουν οι επενδυτές και έχουν (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) κάνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση». «Πλέον είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε σοβαρά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους», τόνισε. Αναφορικά με το νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να πουλήσει τα πάντα».

Στη συνέντευξή του ο κ. Ντάισελμπλουμ επέκρινε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για την στάση του έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας, καλώντας τον να μην εθελοτυφλεί σε ότι αφορά το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού.

«Θα ήταν σοφό» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να δώσει λίγο μεγαλύτερη σημασία στην αξιοπιστία της», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τα κράτη-μέλη χρειάζονται «έναν αντικειμενικό διαιτητή που τηρεί το Σύμφωνο».

Τόνισε, δε, πως η ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση των εργασιών που έχουν ήδη ξεκινήσει, αντί να «κάνει όνειρα για έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών».

SHARE