Η κοινωνία αντιδρά στα φονικά μέτρα κυβέρνησης και δανειστών – Απεργίες, συγκεντρώσεις

UPD: Μπαράζ κινητοποιήσεων  με την κατάθεση του ασφαλιστικού/φορολογικού νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο στη Βουλή. Η κοινωνία δεν αντέχει τα μέτρα δανειστών – ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛκαι το δείχνει με όλους τους τρόπους…

 

GSEE

Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας, για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, εξήγγειλε η ΓΣΕΕ με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.

Η Συνομοσπονδία έχει λάβει ήδη απόφαση και για 24ωρη γενική απεργία για την Κυριακή 8 Μαΐου και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Ήδη, η ΠΟΕ -ΟΤΑ προχωρά από σήμερα σε καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Η ΑΔΕΔΥ έχει προαναγγείλει 48ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπως και η ΓΣΕΕ. Με τα νέα δεδομένα οι κινητοποιήσεις αναμένονται το διήμερο Δευτέρας – Τρίτης.

Παράλληλα, την Κυριακή, μέρα κατά την οποία πιθανότατα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ και ξεχωριστό του ΠΑΜΕ, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κατεβαίνουν στην Αθήνα οι αγρότες

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες, με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών να καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα τους αγρότες του Νομού Λάρισας αλλά και όλης της χώρας, προκειμένου να συμμετάσχουν δυναμικά στη διαμαρτυρία που θα γίνει στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφιστούν «τα νομοσχέδια-ταφόπλακα για όλους που αφορούν στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό».

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, τα νομοσχέδια αυτά θα φέρουν οικονομική καταστροφή στο εισόδημα, χωρίς υγειονομική κάλυψη και με μειώσεις συντάξεων για αγρότες, κτηνοτρόφους, νέους αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και συνταξιούχους και καλεί όλους να αντισταθούν.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. δεν μας εκπλήσσει πλέον, ψεύτικες υποσχέσεις, όπως και οι προηγούμενοι.

Στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε προστασία αγροτών και κτηνοτρόφων, νέων αγροτών καθώς και διασφάλιση των κατακτήσεων μας.

Ήταν το μεγαλύτερο ψέμα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα προς αγρότες και κτηνοτρόφους. Αφού μας ξεγέλασε στις εκλογές, τώρα μας αδειάζει, δεν μας υποστήριξε απέναντι στην τρόικα.

Προσχηματικός ο διάλογος που έγινε στις κινητοποιήσεις και όπως λέει ο σοφός λαός «μην περιμένεις λευτεριά από τους προσκυνημένους. Η κάθοδος των αγροτών στην Αθήνα επιβάλλεται. Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Να μη περάσουν τα μέτρα».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια μέχρι την Τρίτη

Τετραήμερη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων από αύριο στις 6.00 το πρωί της Παρασκευής 6 Μαΐου έως στις 6 το πρωί της Τρίτης 10 Μαΐου, αποφάσισε σε σημερινή της έκτακτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στελέχη της ΠΝΟ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφεραν ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται με αφορμή την κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη βουλή και στις οποίες ενσωματώνεται και ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς με συμμετοχή των Ελλήνων ναυτικών στην 24ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Κυριακή 8 Μαΐου, θα έχουν προοπτική κλιμάκωσης.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της έχει τονίσει ότι «το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής για επεξεργασία περιέχει δυσμενέστερες ρυθμίσεις αφού διευρύνεται και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και εντάσσονται στη νέα του διευρυμένη μορφή του τα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών (Αξιωματικών και Κατωτέρω Πληρωμάτων) τα οποία, είναι πλέον ή βέβαιον ότι θα απωλέσουν πλήρως τα αποθεματικά τους και από υγιή αυτοτελή ταμεία, που είναι σήμερα, θα καταλήξουν, μαζί με τα υπόλοιπα ομοειδή ταμεία που εντάσσονται στον νέο φορέα, σε ένα νέο ελλειμματικό τέρας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να περάσει στην ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση θα πρέπει να το πάρει άμεσα πίσω», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς και προσέθεσε ότι η «συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει το τελειωτικό χτύπημα στο ναυτικό επάγγελμα και τους συνταξιούχους ναυτικούς».

 

ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Παραλύουν οι συγκοινωνίες την Παρασκευή και το Σάββατο

Συγκεκριμένα, η Αθήνα την Παρασκευή και το Σάββατο θα μείνει χωρίς μετρόηλεκτρικό και τραμ, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε 48ωρη απεργία, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος από την Παρασκευή έως και την Κυριακή λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ  στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ.

Σε 48ωρη απεργία προχωρά και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο, αντιδρώντας επίσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν επίσης αποφασίσει στάσεις εργασίας την Κυριακή από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας για την Κυριακή τις ίδιες ώρες, ενώ σε εξέλιξη είναι έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ για να λάβουν τις αποφάσεις τους για την Παρασκευή και το Σάββατο.

Τρίωρη στάση στα τρένα την Κυριακή 8 Μαϊου

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) συμμετέχει στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς προκηρύσσοντας 3ωρη στάση εργασίας από τις 5.00 έως και τις 08.00 π.μ. για όλα τα τρένα, πλην των αρτηριακών αμαξοστοιχιών.
Επίσης θα μετάσχουν στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά που θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 π.μ. της Κυριακής 8 Μαΐου. Η προσυγκέντρωση των σιδηροδρομικών ορίστηκε στα γραφεία της ΠΟΣ στις 9:30 π.μ.

Στις κινητοποιήσεις και οι δημοσιογράφοι

Τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στην προκήρυξη απεργίας κατά τη διάρκεια ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή, σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών κατά τη συνεδρίασή του, την Τετάρτη.

Ο χρόνος και ο τρόπος των κινητοποιήσεων θα εξειδικευθεί μετά τον καθορισμό της ημερομηνίας συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επίσης, η ΠΟΕΣΥ επισημαίνει ότι η κινητοποίηση των δημοσιογράφων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση του αγγελιοσήμου και τη βίαιη ενοποίηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, συνεχίζεται όπως ήδη έχει εξαγγελθεί από τις 27 Απριλίου.

Η Ομοσπονδία τονίζει τέλος πως «η εξαθλίωση των εργαζομένων του Τύπου σε συνδυασμό με τη δήμευση των αποθεματικών μας, οδηγεί αναπόφευκτα σε εξαρτήσεις και λειτουργίες, που πόρρω απέχουν από την απαιτούμενη αντικειμενικότητα και διαφάνεια κατά τον έλεγχο της εξουσίας».

 

ΑΔΕΔΥ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΥΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους με στόχο να μην περάσουν τα νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών τα οποία όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ προβλέπουν:
1. Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%. Από την αναπροσαρμογή του συντελεστή υπολογίζεται να εισπραχθούν 450 εκατ. ευρώ.
2. Αύξηση της φορολογίας στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο.
3. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καπνό και στα τσιγάρα.
4. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά.
5. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης των εισαγόμενων αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.
Επίσης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ στις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:
Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φέρνει νέα μείωση στα 9.090 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545 ευρώ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100 ευρώ στα 2.000 ευρώ, ενώ με το “εφεδρικό” μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 8.182 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090 ευρώ μέχρι 9.545 ευρώ, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100 ευρώ το χρόνο.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757 ευρώ έως 795 ευρώ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795 ευρώ και μέχρι 2.250 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176 ευρώ τον χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.
Το νομοσχέδιο προβλέπει νέα κλίμακα της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης”, η μηνιαία παρακράτηση της οποίας σε μισθούς και συντάξεις θα ξεκινήσει από τη στιγμή που το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται νέος αυξημένος συντελεστής 2,2% (από 1% που ίσχυε μέχρι τώρα) για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
Σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν όσοι έχουν κάποιο εισόδημα από ενοίκια. Για ετήσιο ποσό από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ, ο συντελεστής αυξάνεται από το 11% στο 15%. Τα λαϊκά νοικοκυριά που αποκτούν εισόδημα από νοίκια από 1.000 μέχρι 12.000 ευρώ, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο από 40 μέχρι και 480 ευρώ τον χρόνο.
Το φορολογικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τα χαράτσια της “αλληλεγγύης”, φέρνει περαιτέρω επιβαρύνσεις σε εισοδήματα από 9.090 μέχρι 27.000 ευρώ το χρόνο.

SHARE