Σαμαράς: Είναι πολύ σημαντικά τα κονδύλια – Η Ελλάδα “παλεύει” για 14 δισ. – Το μεγάλο παζάρι των Βρυξελλών

samarasΣτη σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής. Μάχη για να παραμείνει το επίπεδο των κονδυλίων που θα εισπράξει η Ελλάδα στα 14 δισ. για τα επόμενα επτά χρόνια αναμένεται να δώσει η ελληνική αποστολή. Φοβάται η Αν. Μέρκλε ότι δεν υπάρξει συμφωνία.

“Η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας πηγαίνει καλά”, τόνισε ο πρωθυπουργός Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.  Όπως τόνισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς  «είναι πολύ σημαντικά τα κονδύλια».

 

Μερκελ για προϋπολογισμό: Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία

Παραμένουν οι διαφορές για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.  “Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συμφωνία, υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση μεταξύ των προτάσεων” ανέφερε η κ. Μέρκελ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

 Ο αγώνας για το ζεστό χρήμα

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τους συναρμόδιους για το επόμενο ΕΣΠΑ υπουργούς, Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Κούρκουλα, θα προσπαθήσει να πείσει τους 26 εταίρους πως έχουν συμφέρον να επενδύσουν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας με όχημα τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Την ίδια μάχη έδωσε με επιτυχία όλο το τελευταίο διάστημα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ πρέσβης κ. Σωτηρόπουλος και από ότι διαρρέει το Συμβούλιο, η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στον στόχο. Κατά τη διάρκεια όμως της Συνόδου η συνδιαλλαγή με τους 26 εταίρους και τους θεσμούς (προεδρία Συμβουλίου, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Κομισιόν) θα πέσει αποκλειστικά στους ώμους του Α. Σαμαρά καθώς λόγω των κανονισμών της συνθήκης της Λισαβόνας, μόνο ο πρωθυπουργός και ένας διπλωμάτης έχουν το δικαίωμα να βρίσκονται στην κλειστή αίθουσα του Συμβουλίου.

Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεη έρχεται στη Σύνοδο με άγριες διαθέσεις και διαμηνύει ότι θα εφαρμόσει τον κανονισμό, θα προεδρεύσει με σιδηρά πειθαρχία και δεν θα αφήσει περιθώρια για διμερείς επαφές και συνομιλίες. Πηγή του Συμβουλίου έλεγε ότι «όποιος έχει να πει κάτι θα το λέει στην ολομέλεια» τακτική κεντρικής σημασίας για να «έχουμε λύση από την πρώτη μέρα».

Η μόνη βεβαιότητα στο Συμβούλιο σήμερα είναι πως το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού θα μειωθεί σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν και σε σχέση με το ποσό της διαπραγμάτευσης του Νοεμβρίου. Το τελικό ύψος δεν θα ξεπεράσει πολύ τα 900 δισ. ευρώ, 50 με 75 δισ. κάτω από τα νούμερα του “ναυαγίου” του Νοεμβρίου.

Μέσα σε ένα πανικό που πηγάζει από την εσωτερική λιτότητα στα κράτη μέλη, ο Χ. Βαν Ρόμπει και οι 27 αρχηγοί προσπαθούν να συμφωνήσουν σε ένα budget που θα αντανακλά αυτή την τάση. Δέχονται κατά συνέπεια την κριτική των αγορών, των αναλυτών και των ευρωπαϊστών πως χάνουν έτσι την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια ως αναπτυξιακό εργαλείο. Οι ειδικοί της Κομισιόν «τραβάνε τα μαλλιά τους με τη στενομυαλιά ορισμένων εταίρων» .

Ένα δεύτερο ολέθριο σφάλμα σε σχέση με το budget είναι το ζήτημα του «χρόνου». Σε μια επταετία «ποιος ζει, ποιος πεθαίνει», συνεπώς ο σχεδιασμός ούτε ακριβής μπορεί να είναι, ούτε και επαρκής για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του τέλους της δεκαετίας «που πιθανότατα οι αρχηγοί των κυβερνήσεων δεν έχουν καν φανταστεί», λένε οι γνωστοί κύκλοι, φέρνοντας ως παράδειγμα το πόσο άχρηστο ήταν το τρέχον κοινοτικό budget στην ανάσχεση των συνεπειών της κρίσης του ευρώ που ουδείς εκ των τότε διαπραγματευτών δεν είχε δει στον ύπνο του.

«Ούτε στη Σοβιετική Ένωση δεν κατάρτιζαν επταετή προγράμματα…» σύμφωνα με τον Γκυ Φερχόφσταντ, επικεφαλής Φιλελευθέρων στο ΕΚ και πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου. Ο τελευταίος δεν συμφωνεί ιδιαίτερα ούτε και με τα επιμέρους σημεία της κατανομής των χρημάτων, δεδομένου ότι δεν είναι καθόλου προφανές πως πριμοδοτείται η έρευνα και η ανάπτυξη, τα κοινά δίκτυα και άλλες αναπτυξιακές πολιτικές.

«Θα πούμε όχι σε έναν προϋπολογισμό που δεν θα είναι αρκετά δυνατός για να καταπολεμήσει τις κοινωνικές ανισορροπίες», λέει εκπροσωπώντας την ομάδα των Σοσιαλιστών ο Χάνες Σβόμποντα. Μένει να δούμε αν η λεγόμενη πρωτοβουλία Βαν Ρόμπεη για την ανεργία των νέων τον πείσει να αλλάξει άποψη.

Σε σχέση τέλος με τα κράτη μέλη στους υπέρμαχους των περικοπών κατατάσσονται οι Βρετανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Δανοί, οι Ολλανδοί, αλλά και οι Ιταλοί που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό χωρίς τις “εκπτώσεις” που έχουν πετύχει άλλοι. Οι Ούγγροι και οι Πολωνοί πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με ότι πήραν το Νοέμβρη, ενώ και ο Μ. Ραχόι έρχεται αποδυναμωμένος λόγω σκανδάλων και δεν αναμένεται να το παίξει τόσο σκληρός.

SHARE