Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ TOY Γ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ «ΟΡΕΓΕΤΑΙ» την ΕΥΑΘ

EYATH 1 Ο μεγάλος στόχος του κατασκευαστικού ομίλου για την διαχείριση των υδάτινων πόρων -Ο ρόλος της Suez, η αναζήτηση στρατηγικού και τα νέα δεδομένα  για την ΕΥΔΑΠ –  – Ετοιμάζονται και άλλοι μνηστήρες να ανοίξουν τα χαρτιά τους

Το ενδιαφέρον που εσχάτως παρατηρήθηκε και για τη μετοχή της ΕΥΑΘ σχετίζεται με το ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΤΑΥΠΕΔ θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση του 61% της εταιρείας. Η αποκρατικοποίηση της βορειολλαδίτικης επιχείρησης χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς παράγοντες σαφώς πιο «ώριμη» σε σχέση με της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο, τυχόν εξελίξεις στην ΕΥΑΘ, αργά ή γρήγορα, ενδεχομένως να βάλουν στο «παιχνίδι» και την εν Αθήναις «ξαδέρφη» της. Και πάνω απ’ όλα να βάλουν στο παιχνίδι τους «διεκδικητές». Οχι μόνο ξένους, σαν τη Suez που έτσι και αλλιώς έχει μετοχικό ποσοστό στην ΕΥΑΘ, ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον για την ΕΥΔΑΠ, αλλά και εγχώρια μεγάλα σχήματα, όπως για παράδειγμα την Ελλάκτωρ. Με τις φήμες εσχάτως να αναφέρουν ότι έχει μπει «σφήνα» για την περίπτωση της ΕΥΑΘ.

 

Το «όνειρο» των υδάτινων πόρων

 

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο όμιλος Ελλάκτωρ φέρεται να βάζει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της ΕΥΑΘ, μόλις το ΤΑΥΠΕΔ ξεκινήσει το διαγωνισμό. Μάλιστα, πηγές αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει και κάποιες επαφές και διαβουλεύσεις για το συγκεκριμένο θέμα και το ενδιαφέρον του ομίλου δεν είναι απλά «φιλολογικό» αλλά δεδομένο και… προχωρημένο μια και η ΕΥΑΘ έχει τεθεί στο στόχαστρό του. Αλλωστε είναι ευρέως γνωστό ότι στον όμιλο ενδιαφέρονται εντονότατα για οτιδήποτε σχετίζεται με το θέμα διαχείρισης των υδάτινων πόρων (και όσων απορρέουν από αυτή την μπίζνα, υποδομές, ταμιευτήρες κ.λπ.). Ο δε κ. Κούτρας είχε εκμυστηρευθεί ότι θεωρεί τα «νερά», στα οποία έχει μια «ειδικότητα», ως μία από τις μπίζνες του μέλλοντος, «σαν 3 Αττικές Οδούς». Βέβαια, ίσως το «όνειρο» του ομίλου να είναι η ΕΥΔΑΠ, αλλά, προς το παρόν, η περίπτωση της ΕΥΑΘ μοιάζει πιο «ώριμη». Ισως δε να ανοίξει σιγά σιγά και τον δρόμο για την ΕΥΔΑΠ.

 

Η Suez και η «κοινή συνισταμένη»;

 

Το ζητούμενο, βέβαια, είναι κατά πόσο, πέρα από «ώριμη», μπορεί να θεωρηθεί και ως… «βατή». Και τούτο, γιατί ήδη η γαλλική πολυεθνική Suez ελέγχει περί το 5%, ενώ λέγεται ως φήμη ότι… ανεπισήμως ίσως και το ποσοστό της στο μετοχολόγιο της ΕΥΑΘ να αγγίζει το 7%. Οπότε, αν το Δημόσιο παραχωρήσει ένα ποσοστό από το περίπου 65% που ελέγχει, υπό μία έννοια η Suez έχει αυτό που λέμε «έναν πρώτο λόγο». Εξάλλου ο γαλλικός όμιλος έχει διεύρυνσης του ποσοστού της στην εταιρεία και σύσφιξης των σχέσεών τους. Αρα, τίθεται ένα ερώτημα κατά πόσο η Ελλάκτωρ θα συμμετάσχει σε τυχόν διαδικασίες για στρατηγικό στην ΕΥΑΘ από μόνη της ή αν ήδη έχει προκύψει «κοινή συνισταμένη» με τους Γάλλους.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι πέραν του δεδομένου ενδιαφέροντος της Ελλάκτωρ για την ΕΥΔΑΠ και το σχέδιό της για τους «υδάτινους πόρους», και ο όμιλος Suez έχει κάνει κρούση για την περίπτωση της ΕΥΔΑΠ. Ισως, λοιπόν, το θέμα της ΕΥΑΘ να αποτελέσει προάγγελο εξελίξεων, σε βάθος χρόνου, και στην ΕΥΔΑΠ.

 

Το μέλλον, η ΕΥΔΑΠ και οι μνηστήρες

 

Από κει και πέρα, βέβαια, πέραν της ύπαρξης Suez ή του ενδιαφέροντος της Ελλάκτωρ για την ΕΥΑΘ, όταν κάποια στιγμή τεθεί επί τάπητος εντονότερα και με πιο σαφή σχέδιο το θέμα των «υδάτων», δηλαδή εξελίξεις και στην ΕΥΔΑΠ, τότε μάλλον θα προκύψουν και νέοι μνηστήρες. Είτε από την ευρωπαϊκή αγορά, είτε εγχώριας προέλευσης, μια και θεωρείται δύσκολο ονόματα σαν τις J&P Αβαξ ή ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να μην «παλέψουν» έστω το ενδεχόμενο εισόδου στην μπίζνα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Εξάλλου, σχεδόν όλοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι όταν το θέμα πέσει στο τραπέζι και «μυρίσουν» εξελίξεις, τότε θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Φαίνεται, πάντως, ότι ήδη οι πρώτες ζυμώσεις έχουν γίνει, σε κάποιες δε περιπτώσεις μοιάζουν να είναι και προχωρημένες.

SHARE