Η Α.ΜΕΡΚΕΛ ΕΒΑΛΕ “ΠΑΓΟ” ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΡΕΝΤΣΙ ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

 

«Απαγορευτικό» Μέρκελ για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών - Ρέντσι: Δεν θα μας κάνεις το δάσκαλο

«Δεν μπορούμε να επαναλαμβανόμαστε χρονιά με τη χρονιά» δήλωσε η Α.Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφερόμενη στο πακέτο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζες που θα διαθέσει η ιταλική κυβέρνηση, ύψους 40 δισ. ευρώ.

Οι κανόνες για τη διάσωση και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προσφέρουν αρκετές διεξόδους για συγκεκριμένες περιπτώσεις σε κάθε κράτος-μέλος, είπε η Καγκελάριος.

«Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για τις τράπεζες, και θα το κάνουμε, γνωρίζοντας ότι αυτό υπηρετεί τη χώρα και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» απάντησε ο Ρέντσι μετά τις δηλώσεις Μέρκελ. «Δεν είμαστε εδώ για να μας κάνει μάθημα η δασκάλα» πρόσθεσε δηκτικά.

Η κυβέρνηση Ρέντσι αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις ιταλικές τράπεζες μέχρι και με 40 δισ. ευρώ, για να αντισταθμίσει τις απώλειες από το Brexit, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Το ιταλικό σχέδιο προβλέπει πιθανώς παροχή κεφαλαίων ή εγγύησεων.

Ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη στήριξη του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια της ιταλικής κυβέρνησης για δημιουργία Bad Bank δεν ευοδώθηκε, καθώς δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν.
Το κόστος για τη διάσωση μίας τράπεζας θα πρέπει να το αναλάβουν πρώτα οι μέτοχοί της και πιθανώς και οι καταθέτες («bail-in») και, εάν αυτό δεν αρκεί, τότε μόνο θα μπορούν να διοχετευθούν κρατικά κεφάλαια, για να μην υπάρξει κατάρρευση.