Η Αργεντινή προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων επενδυτών!

bandera_argentinaΑυξήθηκαν οι ελληνικές εισαγωγές από την Αργεντινή, τους πρώτους εννέα μήνες (Ιανουάριος- Σεπτέμβριος) του 2012, κατά 26,5% (από 72,6 σε 91,8 εκατ. ευρώ) ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 25,6% (από 3,9 σε 2,9 εκατ. ευρώ).

Αυτό αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες στην οποία σημειώνεται ότι «η Αργεντινή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων επενδυτών, στους τομείς της Ναυτιλίας (NAVIOS SOUTH AMERICAN LOGISTICS INC), των Κατασκευών (Όμιλος LIBRA), των Τηλεπικοινωνιών (INTRALOT), της Οινοποιίας (ΚΡΟΝΤΗΡΑΣ) και της Βιομηχανίας Τροφίμων (PAVLIDIS S.A.)».
Επιπλέον, όπως υπενθυμίζεται, στην Αργεντινή είναι εγκατεστημένες πολλές άλλες εταιρείες ομογενών και Αργεντινών ελληνικής καταγωγής, οι οποίες έχουν συστήσει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Αργεντινής, με έδρα το Μπουένος Άιρες.
Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία, το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από την Αργεντινή στη χώρα μας είναι όλο και ισχυρότερο: οι αφίξεις στην Ελλάδα Αργεντινών τουριστών αυξήθηκαν από 5.462 το 2005 σε 17.772 το 2010 και 21.912 κατά το 2011. Κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2012 οι αφίξεις τουριστών από Αργεντινή υπερδιπλασιάσθηκαν εκ νέου (11.532 έναντι 5.017 κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011), «παρά τους ολοένα αυστηρότερους περιορισμούς στην κτήση συναλλάγματος που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Οι Αργεντινοί που επισκέπτονται τη χώρα μας ανήκουν, προφανώς, σε μεσαία ή ανώτερα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα της χώρας αυτής. Τα νησιά της Ελλάδας είναι ένας “εξωτικός” προορισμός για τους Αργεντινούς, ενώ δεν έχει περάσει απαρατήρητη η τάση συγκράτησης ή και μείωσης των τιμών στα ελληνικά τουριστικά θέρετρα, η οποία ερμηνεύεται ως μια μοναδική ευκαιρία για τους Αργεντινούς να επισκεφθούν τη χώρα μας» υπογραμμίζεται στο σχετικό έγγραφο.
Τέλος, αναφέρεται ότι το έλλειμμα του διμερούς εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας με την Αργεντινή περιορίσθηκε κατά 32,4% εντός του 2011, λόγω της γενικότερης ανόδου των εξαγωγών μας, της εξαγωγής ορυκτελαίων πετρελαίου αλλά και της διολίσθησης των εισαγωγών μας από τη χώρα της Νοτίου Αμερικής.
Οι εισαγωγές μας από την Αργεντινή συνίστανται βασικά σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα ή βασικής μεταποίησής τους, ενώ οι εξαγωγές μας (πλην καπνών) σε δευτερογενή προϊόντα. Πάντως, οι απότομες μεταβολές στην αξία πολλών δασμολογικών κλάσεων από έτος σε έτος καταδεικνύουν ότι οι εξαγωγές μας προς την Αργεντινή δεν έχουν αποκτήσει ακόμη σταθερό σημείο αναφοράς.
Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ
SHARE